Tanjug/AP
Karlos Alkaras i Novak Đoković

Posle vimbldonske fešte i spektakla u Sinsinatiju, ceo teniski svet čekao je finale US opena između Novaka Đokovića i Karlosa Alkarasa. Nismo dočekali, ali dva meseca kasnije teniski karavan je u Torinu, na najvećem ATP takmičenju, i u direktnom prenosu na Sport klubu 1 (od 21.00) gledaćemo meč koji predstavlja ono najlepše što tenis može da ponudi.

Dosad su odigrali samo četiri meča, skor je 2-2, ali iščekivanje pred njihove okršaje već može da se poredi sa onima koja su prethodila najvećim rivalstvima u istoriji belog sporta. S razlogom, jer kada vide onog drugog, skinu rukavice i zaplešu kako najbolje znaju – i umetnost i borba u blatu u isto vreme.

Slično kao za najveće fudbalske derbije, za duele Đokovića i Alkarasa važe one fraze o nebitnosti trenutne forme i o tome kako će odlučiti trenutna inspiracija. Ono što je sigurno jeste da ćemo gledati razmene kao u video igricama – obojica vole rano da hvataju loptu, a ekstremno brza podloga u Torinu skraćuje na minimum vreme reakcije igračima.

Buđenje Alkarasa

Posle Vimbldona, a naročito posle poraza od Đokovića u finalu Sinsinatija, Karlitos nije bio svoj – sitne povrede, reakcija na pritisak, malo i zasićenja. Posle poraza od Romana Safijulina u Parizu, ali i od Aleksandera Zvereva na startu u Torinu, činilo se da će sezonu završiti neslavno, kako je to neretko činio i njegov zemljak Rafael Nadal.

Pobeda nad Andrejem Rubljovom najavila je buđenje, nije bilo oscilacija i grešaka tipičnih za Alkarasa u poslednja dva meseca, ali to još nije smelo da nam bude pouzdan reper. Sudar s Medvedevom, čovekom koji je Španca izbacio u Njujorku, sasvim je druga priča – Alkaras je odigrao taktički perfektno, koncentrisano i hrabro, pa sa dodatnim vetrom u leđa dočekuje Đokovića.

Kratak je put od kukanja na podlogu posle prvog meča do dve uzastopne pobede, a Alkaras ističe da je presudan bio razgovor sa trenerom Huanom Karlosom Fererom posle poraza od Zvereva.

“Poslednji je turnir u godini, vreme je da dam sve od sebe”.

S druge strane, Novak je možda i najbolju igru dosad u Torinu prikazao u jedinom porazu, od Sinera. Jedino što je tada nedostajalo jeste da jednom-dvaput pritisne gas u ključnim trenucima, a vrlo je verovatno da će te vrste nijansi odlučivati i duel sa Alkarasom.

U uslovima kakvi su u Torinu i slično kao u duelu sa Sinerom, dinamika servis-ritern dobija dodatno na značaju. Kik-servis, kojim je Alkaras mučio Đokovića, u dvoranskim uslovima ne može da bude toliko značajan. Obojica će tražiti slajs servis sa djus strane, povremeno miksovati izlascima na mrežu, a Novak će se truditi da raznovrsnošću servisa izbegne Karlosove riterne kakve smo videli na Vimbldonu.

Dve stvari ključne za Đokovića

Dve su stvari ključne za Đokovića – procenat prvog servisa i što više relativno lakih poena, koji bi Novaku omogućili da lakše diše u razmenama, kao i u gemovima na riternu. Drugo, ne dozvoliti Alkarasu da bude taj koji kontroliše razmene, već mu oduzeti vreme koliko god je

Isti su ključevi i za Alkarasa, i ko u ta dva segmenta bude ostvario kontrolu, bliži je pobedi. Treći set u Sinsinatiju bio je vanzemaljski: česte su bile situacije u kojima jedan uradi sve kako treba – prosto da ni kao najzagriženiji navijač nemaš šta da zameriš svom čoveku – ali drugi ipak osvoji poen. Jer izrodi nešto što do tog trenutka nismo smatrali mogućim.

– Jedan od najtežih izazova je igrati sa Novakom ovde, na turniru koji je osvojio šest puta. Novak je Novak, najbolji na svetu trenutno, izgubio je samo šest mečeva cele godine. Daću sve od sebe i uživaću, uzbuđen sam pred taj duel – izjavio je Alkaras.

Videćemo imaju li snage, mentalne i fizičke, da nas ponovo vinu do takvih visina, ali teniski svet opet je na nogama zahvaljujući Novaku i Karlosu.

Žurka može da počne!

U prvom polufinalu, od 14.30, sastaju se Danil Medvedev i Janik Siner.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here