EPA/Victor Lerena

Gugl mape i navigacija za mnoge su postale neizbežan saputnik na putovanjima, bilo da je reč o vožnji kroz nepoznata mesta i gradove ili vožnji svakodnevnim rutama jer ih Gugl obaveštava o gužvama, saobraćajnim nesrećama itd.

Dok je korištenje mapa jako jednostavno, izračunavanje ruta kretanja, procena vremena putovanja i predviđanje saobraćaja zahvaljujući kojima vozači mogu odabrati najbržu rutu izuzetno je kompleksan posao.

Za sve one koji žele da znaju kako Gugl uspeva sa jako velikom preciznošću (za više od čak 97 posto putovanja) da izračuna najbolje rute, upozori gde će biti saobraćajne gužve kao i da predvidi vreme putovanja, kompanija je na svom zvaničnom blogu objavila zanimljiv članak u kojem su otkriveni neki do sad nepoznati detalji. Prilikom svih navedenih proračuna Gugl u svojim mapama koristi mašinsko učenje i podatke koje su o saobraćaju skupili tokom godina.

Ti podaci se analiziraju i pokazuju kakvo je prosečno stanje na putevima u određeno doba dana. Kako se promet izračunava objasnili su na primeru kretanja autoputem 298 u Kaliforniji. Na njoj se vozila tokom jutra između 6 i 7 najčešće kreću brzinom od oko 65 milja na sat (104,6 km/h), ali u poslepodnevnim satima brzina kretanja na tom autoputu zbog velikih gužvi, iznosi samo 15-20 milja na sat (24-32km/h). Te podatke koji su bazirani na dugogodišnjoj analizi kretanja na saobraćajnicama, Gugl kombinuje sa situacijom u stvarnom vremenu koristeći metodu mašinskog učenja za predviđanje trajanja putovanja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here