Evo kako je nazvana prva ruska vakcina protiv korone

0
Pixabay

Prva na svetu registrovana vakcina protiv koronavirusa nazvana je “Sputnjik V” po analogiji sa lansiranjem prvog veštačkog Zemljinog satelita 1957, navodi se na zvaničnom sajtu vakcine.

– “Sputnik I” je intenzivirao svemirska istraživanja u celom svetu. Nova ruska vakcina protiv Covida-19 stvorila je takozvani “trenutak Sputnjika” za svetsku zajednicu. Zahvaljujući ovom poređenju, vakcina je dobila naziv “Sputnjik V” – navodi se u objašnjenju naziva vakcine.

Takođe se dodaje da je Ministarstvo zdravlja Rusije 11. avgusta registrovalo rusku vakcinu na bazi adenovirusa i tako postalo prva registrovana vakcina protiv novog virusa korona SARS-COV-2 na tržištu.

– Ovaj veb sajt napravljen je za širenje detaljnih i ažurnih informacija o vakcini “Sputnjik V” i za borbu protiv kampanje dezinformacija o vakcini koja je pokrenuta u mnogim međunarodnim medijima – dodaje se u saopštenju.

Ranije je predsednik Rusije Vladimir Putin saopštio da je u Rusiji registrovana prva na svetu vakcina za prevenciju Covida-19, koju je razvio Nacionalni istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamalej“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here