Evo kako je nazvana prva ruska vakcina protiv korone

Pixabay

Prva na svetu registrovana vakcina protiv koronavirusa nazvana je „Sputnjik V“ po analogiji sa lansiranjem prvog veštačkog Zemljinog satelita 1957, navodi se na zvaničnom sajtu vakcine.

– „Sputnik I“ je intenzivirao svemirska istraživanja u celom svetu. Nova ruska vakcina protiv Covida-19 stvorila je takozvani „trenutak Sputnjika“ za svetsku zajednicu. Zahvaljujući ovom poređenju, vakcina je dobila naziv „Sputnjik V“ – navodi se u objašnjenju naziva vakcine.

Takođe se dodaje da je Ministarstvo zdravlja Rusije 11. avgusta registrovalo rusku vakcinu na bazi adenovirusa i tako postalo prva registrovana vakcina protiv novog virusa korona SARS-COV-2 na tržištu.

– Ovaj veb sajt napravljen je za širenje detaljnih i ažurnih informacija o vakcini „Sputnjik V“ i za borbu protiv kampanje dezinformacija o vakcini koja je pokrenuta u mnogim međunarodnim medijima – dodaje se u saopštenju.

Ranije je predsednik Rusije Vladimir Putin saopštio da je u Rusiji registrovana prva na svetu vakcina za prevenciju Covida-19, koju je razvio Nacionalni istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamalej“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime