pixabay.com

Hakeri su uvek korak ispred gotovo svega i veoma lako mogu da saznaju sve o vašem životu, a evo nekoliko znakova koji će vam otkriti da li vas neko prati.

Postoji veliki broj korisnika koji dosta pažnje obraćaju na to da li ih neko prisluškuje, prati i špijunira dok koriste telefone i druge uređaje.

S napretkom tehnologije, uznapredovale su i tehnike koje hakeri koriste za prisluškivanje i praćenje uređaja, koje je sada postalo veoma lako. Ovo je posebno vidljivo kod takozvanih pametnih uređaja.

Readers Digest otkriva neke od najčešćih znakova, koji pokazuju da vas netko prati.

Resetovanje uređaja – ukoliko telefon počinje da se resetuje sam od sebe, moguće je da je pokupio neki malware koji je u sukobu sa drugim aplikacijama i možda se radi o pokušaju hakovanja.

Drastično usporavanje – ako je telefon odjednom mnogo sporiji i brzo mu se smanjuje kapacitet baterije, moguće je da je neko “provalio” u sistem.

Čudni zvukovi – ako čujete statične zvukove, kliktanje ili jeku, to može da ukazuje na mogućnost da vam neko prisluškuje uređaj. Stručnjaci kažu da se to retko događa, ali ipak treba obratiti pažnju na kvalitet zvuka.

Predugo gašenje uređaja
 – ukoliko primetite da se telefon isključuje mnogo duže nego ranije, to može da znači da pre isključivanja šalje podatke eksternim činiocima što usporava njegovo isključivanje.

Pregrevanje – ako se uređaj pregreva iako na njemu ne radite ništa posebno, to može da bude indikator da je uređaj hakovan. Maliciozni programi u pozadini rade neprekidno i nevidljivi su za korisnika. S druge strane, do pregrevanja može da dođe i zbog loše baterije uređaja.

Srećom, postoji nekoliko načina na koje možete da se zaštitite, ukoliko posumnjate da ste hakovani i da vas neko prisluškuje.

Prvo, resetujte uređaj. Antivirus takođe može da bude od koristi, ali ne znači da ste u potpunosti zaštićeni.

Držite isključenim GPS i palite ga samo kada vam je potreban. Obavezno ažurirajte svoj uređaj na najnoviju verziju softvera i ne koristite neproverene aplikacije.

Vraćanje uređaja na fabrička podešavanja je metoda koju koristite kada baš ništa drugo ne pomaže, a pre toga uradite “backup” onih podataka koji su vam bitni.

3 COMMENTS

  1. A iza swog tog presluskivanja gradjana….stoji policija ili tajna sluzba policije…..i sloupotrebljawaju to hapse dono se odluke da ste osumljicawi i swe ostalo,a swe to dozwoljawa polici koja i sam to radi mogu jawno da kazem ali nemam dokaze to su moje predpostawke…..samo mogubda kazem nedaobbog nikome da se desi tako nesto….weliki pozdraw sa postowanjem nisam hteo nikom nesto lose uraditi samo sam dao uput gradjanima jer moze da bude bilo ko meta toga…pozdraw

  2. Stefane, mani se politike i proisluškivanja nego uči školu a pre svega se prvo opismeni i nauči azbuku a potom i abecedu jer sa ovim hijeroglifima ispadaš smešan a Vuk S. K. se okreće u svom grobu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here