Pixabay
Ilustracija

Prema bubuljicama na licu može da se pretpostavi koji nas problem muči, a nekada to može da bude vrlo lako za rešavanje ukoliko primetimo šta je uzrok. Dermatolog savetuje kako da brinemo o koži i koje svakodnevne navike možemo lako da izbegnemo i pomognemo licu.

Slepo pratite trendove

– Svakog dana viđam pacijente koji su pokušali da prekopiraju rutinu kože koju su pronašli preko društvenih medija. Koža je jedinstvena i ne postoje dva ista pacijenta – savetuje dermatolog Hisem Eldik, prenosi HuffPost.

Piling

Ne preterujete sa pilingom. Dermatolog Kortni Rubin zna da su mnogi mišljenja “Ako je malo dobro, mnogo će biti bolje”. Ipak, ovo nije pametan način da tretirate svoju kožu.

– Mnogi moji pacijenti prekomerno koriste piling kože. Pogrešno misle da su njihove izbočine i problemi sa kožom posledica toga što je koža “prljava”, ali prekomerni piling često pogoršava stvari jer oštećuje barijeru kože – kaže dermatolog.

Koje je idealno vreme za piling?

– Jednom ili dva puta nedeljno može da pomogne da se uklone mrtve ćelije kože sa površine kože, ali ako to radite pet do sedam puta nedeljno, može da se skine barijera kože, što dovodi do upale i crvenila, peckanja, perutanja i suvoće.

Čistite telefon, jastučnicu i maske za lice

Dermatolog Marisa Garšik upozorila je na opasnosti nečišćenja telefona ili promene jastučnice ili maske za lice.

– Mogu da akumuliraju ulje, bakterije i ostatke proizvoda za kožu i kosu, što sve može da doprinese izbijanju bubuljica ili iritaciji na koži. Kada pacijenti dođu sa osipom ili izbijanjem bubuljica samo na jednoj strani lica, često se ispostavi da je to strana na kojoj razgovaraju telefonom ili na kojoj spavaju – upozorava dermatolog, piše Magazin Novosti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here