Evo vam Srbije, uživajte!

0

Nina Vuković  i Miloje Popović

Taj ponuđeni vez lepote, uz razbuđivanje emocija (sve je u vezi sa Srbijom i istorijom), odvijao se pod pokroviteljstvom Udruženja evropskih novinara Srbije (AEJ), što je uspela "lepotom da pomnoži" direktorka Kulturnog centra Srbije u Parizu Slavica Petrović, predstavljajući interprete-supružnike koji slikama slave maticu pod naslovom "Biseri Beograda", a pesmom "Marš na Drinu" obeležavaju stogodišnjicu početka Prvog svetskog rata.
 

 

Slavica Petrović sa poklonom Nine Vujović

Na otvaranju izložbe, direktorka je pročitala pismo predsednika Skupštine Beograda Nikole Nikodijevića, koji je svojim esejem opisao izloženih Nininih 18 ulja i 20 reprodukcija, potom autora teksta pesme "Marš na Drinu", pisca, poetu i novinara Miloja Popovića i muziku slavnog kompozitora Stanislava Biničkog ("Marš na Drinu" je odsvirala pijanistkinja Jasmina Čortić).

Nikodijević je podsetio i na velikane naše likovne umetnosti, stasale u Parizu, a ponos su Srbije, potom je istakao francusko-srpsko prijateljstvo, a sve to podvučeno – moglo bi da glasi: "Evo vam Srbije i Beograda, uživajte!"

 

Kad ljubav preovlada

Rodom iz Knina, još u osnovnoj školi se današnji inženjer tehnologije Nina Vuković opredelila za slikanje, mada su to u porodici nazivali "lažnom profesijom" i za Ninu nije bilo odobrenja za ovu profesiju.
– Ljubav je ljubav, kad-tad prevlada – govori Nina koju nikad nije napustilo umetničko nadahnuće, niti se protiv toga borila.
Za omaž Beogradu opredelila se jer voli grad u kome živi, a od Parižana očekuje da im se, uz pomoć njenih slika, dopadne Beograd.
– Srela sam naše zemljake, dijasporce. Vidi se da vas oplemenjuje lepa sredina. Znam da ste na tuđem terenu i da nije lako ovde opstati, teško je popeti se na zapadne visine, ali Srbi su borci. Najvažnije je da ne zaboravljate svoju otadžbinu – poručila je Nina.

– Neverovatno kako nas je ova izložba o Beogradu podigla, prenela u maticu, oživela ono što je u nama, opisala je slikarka poznata pod imenom Duška.

 

"Vesti" su odlične novine

– Dijaspora je velika priča. Prati zbivanja u Jugoslaviji, pa kad se raspala SFR Jugoslavija, "raspali" su se i naši ljudi. Moram istaći da su "Vesti", kao pratioci dijaspore, odlične novine. Veoma ste zanimljivi i uvek za nijansu slobodniji od svih drugih – s mnogo komplimenata ocenio je vrsni novinar Miloje Popović.

Izložene slike, za naše Parižane nostalgične, nose poetične naslove "Vode nas vežu", "Lepota dodiruje nebo", "Beli anđeo", a tu su i snovi o Avalskom tornju, Knez Mihailovoj ulici u Beogradu i drugi, dok je nastajanje teksta "Marš na Drinu" autor Popović objasnio kao svoj tadašnji omaž obeležavanju 50-godišnjice (1964) Cerske bitke, odnosno bolje rečeno – prve savezničke pobede protiv Austrougarske, avgusta 1914. godine. Dodao je Popović i svoju pesmu o "svetskom čoveku Nikoli Tesli" i poemu "Avalski toranj", pa ih, odštampane i uramljene, za nasleđe Kulturnom centru predao direktorki Slavici Petrović.

 

"Mladić" od 120 godina

– Kad objašnjavam nekome da sam na muziku Biničkog "Marš na Drinu" (iz 1914. godine) kasnije spevao stihove, iako izgledam mlađe, ljudi uvek prvo pomisle da danas imam najmanje 120 godina – kroz osmeh govori Miloje Popović.

Dodajmo zapažanje vašeg izveštača da se na izložbi pevušilo "U boj krenite, junaci" ("Marš na Drinu"), a i razrađivali planovi za letnji obilazak matice i bisera Beograda.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here