EPA/JASON SZENES
Vasilij Nebenzja

„Oružani sukob u Siriji je završen, rat nastavljaju teroristi“, izjavio je na sednici Saveta bezbednosti UN stalni predstavnik Rusije u ovoj organizaciji Vasilij Nebenzja.

– Faza oružanog sukoba u okviru sirijske krize faktički je završena. Snage zaista zainteresovane za političko rešenje pridružile su se ovom procesu. Jedini koji nastavljaju rat, čiji je zadatak da unište sirijsku državu i prouzrokuju patnju civila, jesu teroristi – rekao je on.

Ruski predstavnik u SB UN smatra da su nedopustivi pokušaji da se oni prikriju i predstave kao deradikalizovana opozicija.

Nebenzja je objasnio da je svrha nacrta rezolucije Saveta bezbednosti UN o situaciji u Idlibu, koju su pripremile Nemačka, Belgija i Kuvajt, da spasi teroriste koji se nalaze u regionu od konačnog poraza.

– Nažalost, sadržaj nacrta i rad na njemu nedvosmisleno ukazuje na stvarni zadatak naših kolega – da spasu međunarodne teroriste koji su se utvrdili u Idlibu od konačnog poraza i da predstave Rusiju i Siriju kao vinovnike onoga što se dešava u Idlibu – naglasio je Nebenzja.

Ruski predstavnik je takođe napomenuo da se trenutno u Idlibu ne vode velike vojne operacije i da primirje krše samo teroristi.

– Humanitarna trojka (Nemačka, Belgija i Kuvajt) predstavila je nacrt rezolucije i na svaki način ubrzavala tempo rada na njemu, apelujući na saopštenja o masovnim pogibijama civila u Idlibu. Zapravo, sve je sasvim drugačije – istakao je Nebenzja.

Ranije su Belgija, Nemačka i Kuvajt predstavili Savetu bezbednosti nacrt rezolucije o Idlibu, pozivajući sve strane da prekinu vatru 21. septembra u podne po sirijskom vremenu. Dokument takođe poziva na poštovanje međunarodnog humanitarnog prava i na obezbeđivanje humanitarnog pristupa.

Savet bezbednosti UN nije prihvatio ovu rezoluciju, zato što su dve stalne članice Saveta bezbednosti – Rusija i Kina – glasale protiv.

 

1 KOMENTAR

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime