Tanjug/AP

Peter Sijarto izjavio je danas da, ukoliko EU ne preduzme blagovremene korake u pogledu proširenja, mogla bi izgubiti Zapadni Balkan.

Sijarto je, na marginama sastanka ministara poslova EU u Luksemburgu, rekao da je politika proširenja – jedna od najbitnijih politika EU, prenosi MTI.

Prema njegovim rečima, Unija će voditi “politike suprotne njenim interesima” ako ne uspe da ubrza pregovore o pridruživanju sa Srbijom i Crnom Gorom i ako odloži početak pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

– U toku je nadmetanje za integraciju Balkana i vršenje uticaja na region. Iako EU ima najviše šansi za pobedu, zemlje u regionu su sve izabrale evropski put, transatlantski pravac regiona ne sme se uzimati zdravo za gotovo – rekao je Sijarto.

On je istakao da je Evropskoj uniji Zapadni Balkan potrebniji nego Zapadnom Balkanu Unija i dodao da bi gubitak tog regiona mogao da bude realni scenario za EU u slučaju dugotrajnog ćorsokaka.

Sijarto je kazao i da bi Srbija i Crna Gora trebalo da budu brzo integrisane, a pregovori sa Albanijom i Severnom Makedonijom ubrzo započeti.

– Ukoliko to ne učini, EU rizikuje stabilnost i bezbednost u svom okruženju, umesto mira, smirivanja i ekonomskih šansi – rekao je Sijarto.

1 COMMENT

  1. Vreme je da izmene zakon… ako su to uradila sad Bugarija ne bi se tako ponasala, mozda ce doci vreme kad EU bi molila neke drzave – a i trebalo bi ostaviti ih sta hoce nek rade dok im pamet ne dodje, njihov rizik je veciu… nemogu shvatiti da nemogu da preduzme neke mere osobeno sad sa Bugarskoj… pa tamo kriminal je u punom cvatu, udiraju se u grudi ali tako zloban narod je. Da sam ja – rekla bih Ne, hvala vam,necemo mi u EU- a ako vi zelite sa nama – bujrum… vrata otvorena. Ponasanje same EU je vec za bez pardon, dosli su nam preko glave

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here