pixabay.com

Evropljani se najviše plaše rata, a najveću bezbednosnu pretnju za Stari kontinent vide u Sjedinjenim Američkim Državama, pokazuju rezultati istraživanja u sedam evropskih zemalja.

Prema podacima iz studije “Bezbednosni radar 2019: Buđenje Evrope”, koju je uradila nemačka fondacija “Fridrih Ebert”, Amerikance kao najveću opasnost za mir doživljava 50 odsto ispitanika, dok Ruse u toj ulozi vidi 43 odsto anketiranih.

Da od Rusije, uprkos svemu što se objavljuje u medijima, ne treba strahovati smatra 65 odsto Nemaca i 50 odsto Francuza, a za SAD to misli 47 odsto građana Nemačke i 48 odsto ispitanika u Francuskoj.

Na listi zemalja za koje je Amerika najveća opasnost prednjači Rusija, gde je taj stav iznelo 78 odsto anketiranih. Sledi Srbija sa 71 odsto građana koji strepe od Vašingtona. Srbi se, s druge strane, ne plaše Rusije, jer čak 73 odsto ispitanika misli da ona nije pretnja po evropsku bezbednost. Moskve se, gledano po zemljama, najviše plaše Poljaci i Ukrajinci. U Poljskoj je 77 odsto građana odgovorilo da Evropi najveća opasnost preti od Rusije, što misli i 67 odsto Ukrajinaca.

U proseku se oko 70 odsto populacije u zemljama, u kojima je sprovedeno istraživanje, plaši da bi ratovi i konflikti mogli da utiču na njihove zemlje. Samo u Nemačkoj i Francuskoj je taj procenat ispod 60 odsto.

– Tako 47 posto ispitanika veruje da su u Evropi mogući novi ratovi usled rastućih tenzija između Zapada i Rusije. Dakle, ovde govorimo o mogućnosti rata u Evropi, opasnostima po evropske zemlje i migrantskoj krizi, a ne u nekom širem kontekstu. Pomisao o mogućnosti rata u Evropi bila je nezamisliva pre 10 godina – rekao je Simon Vajs, istraživač u Regionalnoj kancelariji za saradnju i mir u Beču

Prema rezultatima istraživanja, od ratas strahuje 78 odsto građana, a međunarodnog terorizma 75 procenata ispitanih. Klimatske promene brinu 70 odsto građana, dok je ekonomska kriza razlog za brigu za 68 odsto ispitanih. Slede nekontrolisane imigracije (60 odsto), neslaganja i konflikti unutar EU (54 odsto) i rast svetske populacije (41 odsto).

Gledano po zemljama, oružanog konflikta se najviše plaše stanovnici Ukrajine, gde je čak 89 odsto anketiranih odgovorilo da im je to prva briga. Slede Poljaci sa 77 odsto onih kod kojih rat izaziva veći strah nego međunarodni terorizam ili klimatske promene bez obzira na to što one iz godinu u godinu izazivaju sve veći haos.

Više od polovine anketiranih smatra i da kretanje NATO prema granicama Rusije predstavlja pretnju po bezbednost Evrope. Takav stav ima najviše Rusa (76 odsto), pa Srba sa 71 odsto. Slede članice NATO Letonija sa 53 odsto i Nemačka sa 50 odsto, iz čega je jasno da u toj zemlji ne gledaju blagonakloni ni na Amerikance, niti na vojni savez koji oni predvode.

Ne veruju medijima

Analizom je obuhvaćeno i istraživanje poverenja građana u medije. Njima, prema ovo anketi, ne veruje čak 63 odsto građana Evrope. U skepsi prednjače Rusi i Francuzi, gde je evidentirano 70, odnosno 69 odsto ispitanika koji nemaju poverenja u medije. Srbija je na trećem mestu sa 67 odsto anketiranih, koji uglavnom ili uopšte ne veruju medijima. S druge strane, najveće poverenje u medije zabeleženo je u Letoniji. U toj zemlji medijima veruje 43 odsto anketiranih. Na drugom mestu su Nemci sa 40 odsto ispitanika koji imaju poverenja u novinare.

Srbi za jači vojni budžet

Zanimljivo je da jse Srbija našla na prvom mestu po broju ispitanika koji su za to da se vojsci pojača budžet. Na pitanje da li njihova zemlja treba da poveća budžet za vojsku potvrdno je odgovorilo čak 77 odsto anketiranih građana Srbije, a za to se zalaže i najveći broj Poljaka i Ukrajinaca, gde je registrovano 68 odsto, odnosno 61 odsto ispitanika koji se zalažu za to.