Evropa nas spaja sa Kosovom

0

Ključni spoljnopolitički prioritet Srbije je punopravno članstvo u EU: Ivica Dačić
 

"Evropska perspektiva je bila ključni faktor koji je omogućio uspeh dijaloga Beograda i Prištine", rekao je Dačić na Šestoj konferenciji ministara inostranih poslova JIE.

 

Današnja konferencija je redovan godišnji skup na kojem šefovi diplomatija Zapadnog Balkana razmatraju saradnju u regionu, a Dačić je predložio da i Beograd bude domaćin jednoj od sličnih inicijativa Instituta Aspen.

Konferencija se održava u organizaciji Instituta Aspen – Nemačka, i uz pokroviteljstvo šefova diplomatije Nemačke i Velike Britanije,
Frank-Valtera Štajnmajera i Filipa Hamonda.

 

"Konferenciju vidimo kao mogućnost da s jedne strane osnažimo međusobne veze u regionu JIE, a sa druge strane, ojačamo veze našeg regiona i EU, kojoj svi mi na Zapadnom Balkanu težimo", rekao je Dačić.

 

Očekujemo da i u mandatu nove Evropske komisije i u novom sazivu Evropskog parlamenta tema proširenja ostane u fokusu EU i država članica, rekao je Dačić.

 

"Smatramo izuzetno važnim da na tom putu svako napreduje u skladu sa sopstvenim rezultatima, bez nametnutog ujednačavanja tempa pridruživanja", rekao je Dačić.

 

Ključni spoljnopolitički prioritet Srbije je punopravno članstvo u EU, a vizija zajedničke evropske budućnosti je vizija svih nas na Zapadnom Balkanu, rekao je Dačić.

 

Ministar je rekao da jačanje pravne države i vladavine prava, kao preduslova za privlačenje stranih investicija, kao i aktiviranje malog i srednjeg preduzetništva u zemlji, ostaje najviši prioritet Srbije. Kako je dodao, Srbija je opredeljena da nastavi aktivnu i konstruktivnu politiku regionalne saradnje, i normalizaciju odnosa sa Prištinom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here