EPA/Olivier Hoslet
Jens Stoltenberg

Zemlje Evropske unije nisu u stanju da osiguraju sopstvenu odbranu bez Sjedinjenih Američkih Država i NATO-a, izjavio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg na Međuparlamentarnoj konferenciji EU o odbrani i bezbednosti.

– Evropsko jedinstvo nije u stanju da zameni transatlantsko jedinstvo. EU nije sposobna da sama štiti Evropu. Više od 90 stanovnika EU žive u zemljama NATO-a, ali zemlje EU čine samo oko 20 odsto ukupnih vojnih izdvajanja zemalja NATO-a – rekao je Stoltenberg.

Prema njegovim rečima, bilo kakvi vojni projekti EU treba da se realizuju isključivo kao dopuna NATO projektima. Stoltenberg je takođe pozdravio pridruživanje SAD projektu vojne mobilnosti u okviru programa Struktuiranog vojnog partnerstva EU.

– To će omogućiti da se američka vojska i naoružanje brže prebacuju po teritoriji Evrope u cilju obezbeđivanja pojačanja za borbene grupe NATO-a u Istočnoj Evropi – istakao je generalni sekretar Alijanse.

On je takođe upozorio da „protivnici Alijanse teže ka tome da potkopaju transatlantsko jedinstvo“.

– Svaki pokušaj da se Amerika odvoji od Evrope oslabiće NATO, ali to će oslabiti i Evropu. Verujem samo u transatlantsko jedinstvo – poručio je Stoltenberg

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here