EPA-EFE/Clemens Bilan

Evropska komisija preporučila je Ukrajini da direktno kupuje gas iz Rusije u količini od oko 15 milijardi kubnih metara godišnje, smanjujući skupe indirektne isporuke, navode izvori u institucijama Evropske unije (EU).

“Evropska komisija preporučila je Kijevu da se od 2020. godine vrati na direktne nabavke ruskog gasa u iznosu od oko 15 milijardi kubnih metara godišnje kako bi se smanjili troškovi preusmerne kupovine istog gasa“, rekao je izvor.

On je objasnio da će vraćanje na direktne nabavke povećati interesovanje Rusije za upotrebu ukrajinskog gasnog transportnog sistema za crpljenje gasa u Evropu, ali i smanjiti tenzije u vezi sa gasnim tarifama. Prema njegovim rečima, ukrajinska strana pokušava da kompenzuje dodatne troškove koje Kijev ima zbog odustajanja od direktnih isporuka na račun povećanja tarifa za pumpanje ruskog gasa.

Izvor je odbio da komentariše ruski zahtev da se povuku sve uzajamne tužbe „Gasproma“ i „Naftogasa“, kao i da se odustane od izvršenja već donetih sudskih odluka.

Sa svoje strane, ukrajinska kompanija „Naftogas“ demantovala je informacije da je Evropska komisija (EK) preporučila Kijevu da od 2020. godine direktno kupuje prirodni gas iz Rusije.

Ranije je Evropska komisija predložila da se 19. novembra održi drugi tehnički sastanak eksperata iz Rusije, Ukrajine i EU kako bi se pripremila naredna runda trilateralnih ministarskih konsultacija o gasu, koji treba da se održi krajem novembra. Međutim, nijedna strana nije potvrdila ovaj tehnički sastanak.

1 COMMENT

  1. Ukrajina je, slusajuci “prijatelje” sa zapada, prokockala sve prednosti oko nabavke gasa i treba da zna, da nista ne moze biti kao sto je bilo. Poceli ste rat za tudje interese, sad ga i zavrsite! “Prijatelji” se pazljivo okrecu od vas.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here