EPA/Patrick Seeger
Premijer Mađarske Viktor Orban

Evropska komisija je dala konačan rok od mesec dana Mađarskoj da reši pitanje vladavine prava pre nego što zatraži od vlada zemalja Evropske unije da suspenduju sredstva koje Budimpešta treba da dobije u okviru budžeta 27-članog bloka za period 2021-2027.

Komisija je danas saopštila da je ovlastila komesara za budžet Johanesa Hana da obavesti Budimpeštu o merama koje izvršna vlast EU namerava da predloži državama EU ako Mađarske mere remedijacije ne budu adekvatne, prenosi Rojters.

„Mađarska sada ima rok od mesec dana u okviru kojeg može da dostavi svoje primedbe i bilo kakve dodatne činjenice, naročito o srazmernosti mera koje predviđa Komisija”, navodi se u saopštenju EK.

Novi rok je deo procedure EU, nazvane “mehanizam uslovljavanja”, koja je osmišljena da zaštiti finansijske interese bloka od potencijalnog kršenja vladavine prava zemalja članica. Taj mehanizam je odvojen od drugih postupaka vezanih za vladavinu prava koje je EU pokrenula protiv Mađarske.

Zbog zabrinutosti za novac iz budžeta EU, Komisija je u aprilu uvela „mehanizam uslovljavanja” protiv Mađarske. što bi na kraju moglo da dovede do suspenzije isplate 21 milijarde evra Mađarskoj iz kase tog bloka.

Komisija smatra da je novac EU u Mađarskoj u riziku zbog, kako kaže, korupcije koja može biti u formi tendera za projekte koje finansira Brisel, a u kojima učestvuje samo jedan ponuđač, obično povezan sa vladajućom strankom.

Izvršna vlast EU je takođe zabrinuta za nezavisnosti pravosuđa, medija i nevladinih organizacija u Mađarskoj, dodaje britanska agencija.

Mađarski premijer Viktor Orban je ranije odbacio primedbe EU i SAD u vezi s korupcijom u toj zemlji, ali su najviši mađarski zvaničnici proteklih nedelja rekli da je Budimpešta spremna da sarađuje sa Komisijom na rešavanju problema.

Budimpešta je ove nedelje ponudila da smanji broj javnih tendera na kojima učestvuje samo jedan ponuđač na 15 odsto od ukupnog broja. Takođe je ponudila da donošenje zakona u Mađarskoj učini transparentnijim i inkluzivnijim.i da dozvoli sudovima da nalože tužiocima pokretanje spora čak i ako su tužioci odlučili da to ne čine, prenosi Rojters.

1 COMMENT

  1. Koje nevladine organizacije, to su placene organizacije da ruse sisteme i izazivaju nerede, Po potrebi i nalogu finansijera, nema nevladinih organizacija, sve su korumpirane i ljigave

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here