EPA/Kusthrim Ternava

Bivši holandski ambasador na Kosovu Robert Boš kritikovao je Evropsku službu za spoljne poslove (EEAS), zbog toga što, kako navodi, vrši pritisak na Kosovo da formira Zajednicu srpskih opština.

Boš je na Fejsbuku napisao da se od Kosova zahteva da ispuni obavezu koja je protivna kosovskom ustavu i naglasio da je primetna pristrasnost EU kada su u pitanju odnosi prema Kosovu i Srbiji.

– Ponovo Evropska služba za spoljne poslove – EEAS preko portparola Petera Stana vrši pritisak na Kosovo da primeni ASSM i ako je neustavno traži od Kosova da promeni Ustav. Ekstremna pristrasnost je jasna. Srbija ne samo da nikada nije promenila svoj Ustav u kome se Kosovo potvrđuje kao pokrajina, tu je išlo protiv njihove ‘svete’ Rezolucije 1244 gde se u aneksima Kosovu vraća status iz 1989. godine, budući da je u to vreme bila autonomna pokrajina bivše koja više nije postojala Socijalističke Republike Jugoslavije, ali nije sprovodila različite sporazume koji se odnose na njihov Ustav. Univerzitetska diploma je jedna od njih, a paralelne strukture takođe nikada nisu ukinute. Da čujem šta Stano i Lajčak imaju da kažu o ovome – napisao je Boš.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here