Evropska banka: Recesija tehnički okončana

0

 

 

Kaden je ocenio da je u privredama Francuske i Nemačke u drugom tromesečju 2009. obnovljen blagi rast i da je to verovatno bio slučaj i kod većeg broja zemalja u trećem kvartalu.

"Tehnički je recesija okončana, ali razloga za veliko slavlje nema. Oporavak će biti skroman i na krhkim osnovama", rekao je Kaden.

On je precizirao da su za privrednu aktivnost danas najvećim delom zaslužne državne podsticajne mere, poput subvencionisanja zamene starih automobila novim, energetski efikasnijim i ekološki prihvatljivijim.

U SAD je, uz to, zaduženost državnog sektora zamenila onu u privatnom sektoru, pa je ta zemlja na putu da zebeleži budžetski deficit od čak 12 odsto bruto domaćeg proizvoda.

"Tako dalje ne može", ocenio je Kaden, dodajući da će stanovnici zemalja u razvoju, poput Kine, morati od američkih potrošača preuzmu ulogu motora svetskog rasta.

 

To se, međutim, kako je ukazao, neće brzo dogoditi, pa će rast u narednih nekoliko godina biti možda nešto slabiji nego što je bio juče, ali možda i daleko stabilniji.

Kaden je istakao i da će se situacija na tržištu rada još neko vreme pogoršavati, a kao razloge je naveo uobičajeno zaostajanje tržišta rada za privrednim oporavkom, ali i viškove kapaciteta u nekim sektorima – finansijski, automobilski, a u nekim zemljama i građevinski.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here