Tanjug
Evropska unija

Evropska komisija trenutno razmatra opcije za potencijalne promene sastava u sledećem mandatu.

Prema pisanju Euraktiva generalni sekretar Komisije pravi modele za eventualne promene za budući oblik kabineta.

Izvor navodi i da bi bili “iznenađeni” kada poljoprivreda ne bi bila deo reorganizacije jer, kako navodi izvor portala, tom sektoru treba da se da veći prioritet u narednom mandatu EK.

Kako se navodi, sve se to dešava u trenutku kada se u EU sve više govori o osnivanju funkcije izvršnog potpredsednika (EVP) za hranu.

Potpredsednici deluju u ime predsednika i koordiniraju rad u svojoj zoni odgovornosti, zajedno sa nekoliko komesara, a prioritetni projekti su definisani tako da se obezbedi da EK radi zajedno na blizak i fleksibilan način.

Trenutno, komesari za poljoprivredu i bezbednost hrane su pod nadzorom EVP-a za evropski zeleni dogovor, ulogu koju je prethodno obavljao Frans Timermans pre nego što je Maroš Šefčovič preuzeo dužnost u oktobru ove godine.

Generalni direktor FoodDrinkEurope Dirk Džejkobs rekao je da je osnivanje EVP za hranu “visoko na listi želja”, kao i da je hrana “prenisko na listi” prioriteta EU.

“Ako pogledate krizu koju smo imali u poslednjih nekoliko godina, uvek je hrana bila ključna u svemu tome. Postoji potreba da se hrana stavi na više mesto na tom planu i da se zaista vidi kao strateški lanac vrednosti koji treba podržati”, rekao je Džejkobs uz tvrdnju da to mora da se odrazi na organizacionu postavku Komisije.

Ideja je takođe popularna među grupama civilnog društva, od kojih su se neke udružile u okviru krovne organizacije, Koalicije za politiku ishrane, kako bi pozvale na posvećenog EVP kao deo svog manifesta 2023.

Za Giliju Riedo, zaduženu za poljoprivredu i politiku održive hrane u Svetskom fondu za prirodu (WWF) posvećeni EVP bi bio “od ključnog značaja za početak i konsolidaciju tranzicije ka održivom sistemu ishrane EU”.

Kako je rekla to bi takođe poslalo “veoma snažan politički signal” građanima, pokazujući da je učiniti hranu održivijom i pristupačnijom “glavni prioritet”.

Pozivi za osnivanje nove funkcije dolaze neposredno uoči pokretanja strateškog dijaloga o poljoprivredi predsednice Komisije Ursule fon der Lajen, koji se očekuje u narednim nedeljama, a koji bi trebalo da prevaziđe polarizaciju poljoprivredno-prehrambenog sektora.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here