EPA/Vassil Donev

Bugarska mora da izda lična dokumenta detetu iz istopolnog braka, bez obaveznog izvoda iz matične knjige rođenih iz Bugarske, odlučio je danas Evropski sud pravde (CJEU), navodeći da istopolni roditelji i njihova deca moraju biti priznati kao porodica u svim državama članica Evropske unije.

Vlasti u Sofiji su odbile da izdaju izvod iz matične knjige rođenih detetu po imenu Sara, jer ta država ne priznaje istopolne brakove, preneo je “Politiko”.

Sara je rođena u Španiji 2019. godine i dobila je izvod iz matične knjige rođenih u Španiji da su joj dve majke roditelji, ali nije mogla da dobije špansko državljanstvo jer nijedna od žena nije Španjolka (jedna je Bugarka, a druga je sa Gibraltara i ima britansko državljanstvo).

U odluci suda se navodi da su sve zemlje članice “slobodne da odluče da li će dozvoliti istopolne brakove prema svojim nacionalnim zakonima”.

Međutim, sud je odlučio da Bugarska, kao članica EU, mora da prizna španski izvod iz matične knjige rođenih, bazirajući odluku na slobodi kretanja za Saru i njene majke.

3 COMMENTS

  1. Која перфидност? Иста ствар очекује и Србију. Страшно!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here