Tanjug
Evropska unija

Lideri više od 10 evropskih krajnje desnih partije obećali su na današnjem sastanku u Firenci da će preoblikovati Evropsku uniju nakon izbora za Evropski parlament sledeće godine, da će pooštriti pristup EU prema inigraciji i ublažiti klimatske zakone kako bi zaštitili poslove i industriju.

Zamenik premijera Italije i lider parije Liga, Mateo Salvini, koji je bio domaćin skupa rekao je da je cilj krajnje desnih stranaka da postanu treća po veličini grupa u Evropskom parlamentu, posle desnog centra i socijalista.

Novi holandski premijer, ekstremni desničar Gert Vilders, koji je se obratio putem video-poziva kritikovao preteranu javnu potrošnju, dok je Salvini skrenuo pažnju na negativne strane budžetske discipline Evrozone.

Predsednik francuskog Nacionalog okupljanja Žordan Bardela rekao je da “Evropa ne može da postane hotel s pet zvezdica za Afriku”.

Bardela je povezao imigraciju s nasiljem i kriminalom, a njegov govor izazvao je veliki aplauz.

Predstavnik Alternative za Nemačku Tino Krupala rekao je da ukoliko Ukrajina ne može da dobije rat, treba da ga prekine i okrivio sankcije uvedene Rusiji za pogoršanje nemačke ekonomije.

Salvini se, s druge strane, udaljio od prethodih izjava u kojima je hvalio ruskog predsednika Vladimira Putina.

“Moja stranka jasno podržava svaku intervenciju u odbranu Ukrajine činjenicama, glasovima i novcem”, rekao je on.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here