Tanjug
Aleksandar Vučić

Zemlje članice Evropske unije nisu dale zeleno svetlo za otvaranje novih poglavlja, odnosno klastera, u pregovorima sa Srbijom u junu, ali su se dogovorile o održavanju međuvladine konferencije na kojoj će biti predstavljena nova metodologija pregovora i naredni koraci u procesu, saznaje RTS u diplomatskim izvorima u Briselu.

Značajan broj zemalja članica nije dao saglasnost za otvaranje klastera tri i četiri, ocenjujući da Srbija, uprkos nekim pomacima, nije dovoljno napredovala, pre svega u oblasti vladavine prava.

Kao kompromisno rešenje usvojena je odluka da se sa Srbijom 22. juna održi politička „eksplanatorna“ međuvladina konferencija, kao znak podrške Beogradu da nastavi sa reformama koje bi vodile mogućem otvaranju poglavlja na nekoj sledećoj međuvladinoj konferenciji.

Kako navode diplomatski izvori, Evropska komisija se tokom interne debate u EU zauzela za otvaranje klastera tri i četiri 22. juna, ocenjujući da je Srbija počela da postiže rezultate i da bi otvaranje ohrabrilo dalje popravljanje situacije u oblasti vladavine prava.

Uprkos tome, veći broj zemalja članica, među kojima Nemačka, Holandija, Belgija, Luksemburg, Danska, Švedska, Finska, Irska, Hrvatska i Bugarska, ostao je pri stavu da će za odluku o otvaranju biti potrebno više vremena i konkretnih rezultata, a neke članice pokrenule su i pitanje nedovoljne usklađenosti Srbije sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU.

Kako se navodi, imajući u vidu stav Evropske komisije i snažnu podršku mnogih zemalja otvaranju klastera, EU će na političkoj međuvladinoj konferenciji pokušati da pošalje poruku ohrabrenja Beogradu, u situaciji kada nijedno pregovaračko poglavlje nije otvoreno u poslednjih godinu i po dana.

Prema novoj metodologiji proširenja, poglavlja su grupisana u šest tematskih celina ili klastera. Klaster četiri, čije je otvaranje najavljivano, obuhvata četiri poglavlja: o transportnoj politici, energetici, životnoj sredini i transevropskim mrežama.

Srbija je pregovore o članstvu u EU započela u januaru 2014. godine.

Od ukupno 35 poglavlja, do sada je otvoreno 18, a privremeno su zatvorena dva.

2 KOMENTARA

  1. Neznam sto sebi Drzava ovo Dozvoljava sa Mitologijom procesa i poglavlja i bla bla bla?!To ti je zajebanicija na duge staze,dok recimo Litvanija,Poljska Bugarska,Rumunija itd primljene u toj istoj EU u kratkom postupku od nepunih 5 godina od pocetka Pregovora.Neka Predsednik presece.Dosta vise,Ili nas primite ili Ne u EU,i mi necemo nikad uskladiti vanjsku Politiku sa Eu zbog Rusije.zato nas nece i primiti i daje uslkladimo?!Zato ja sam za NE u EU

  2. Tako nama treba ajde otvorite paralelno pregovore sa EAU ima da nas mole ali nasa politika je nesposobna. Na Kosovu cutimo i zalimo se tim istim sto nas ucenuju i varaju decenijama. Dosta je bre !!!

  3. Dosta vise! Ovo je zezancija! Bolje bi vam bilo da kazete ok, hvala i da napustite te pregovore! Netreba Srbiji Eu! Raspisite referendum pa da vidimo dali je Srbija za Eu ili Ne!

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime