EPA/Valdrin Xhemaj

Evropska unija je izolovala Kosovo a ne Srbija, smatra profesor međunarodnih odnosa Drito Arifi.

– Kosovo je potpuno izolovala EU, a ne Srbija. Imamo više problema sa EU nego sa Srbijom, a otvaranje poglavlja sa Srbijom bez popravljanja prošlosti znači da Evropska unija nije ništa naučila iz svoje prošlosti – rekao je Arifi za Info magazin.

Arifi je mišljenja da je glavni problem Kosova taj što je Evropska unija otvorila poglavlja sa Srbijom.

– Glavni problem nije Srbija nego Evropska unija, upravo ova Evropska unija je otvorila poglavlja sa Srbijom, znajući koje je zločine Srbija počinila ne samo na Kosovu, već i u Bosni, znajući da Srbija ima teritoriju koju ne kontroliše. Ovo je flagrantno kršenje svih principa Evropske unije. Evropska unija je to znala. Koliko razumem, spoljna politika EU je da Evropska unija, svesno ili nesvesno, proizvodi prorusku i antiameričku politiku na teritoriji Balkana bez pomeranja pitanja integracije Kosova i drugih zemalja – dodao je Arifi.

On je dodao da ne vidi nikakav pozitivan pomak za viznu liberalizaciju za ovu godinu, jer kada nemate podršku jake zemlje, veoma je teško postići konsenzus.

– Evropska unija je zbog svoje nejasnoće u spoljnoj politici, izuzetno naštetila Zapadnom Balkanu, pa i Kosovu, jer je ostavila prostora za mnoga pogrešna tumačenja – zaključio je Arifi.

1 COMMENT

  1. Да, ЕУ треба да отвара поглавља са нашом покрајином Косовом, а не са Србијом. Два века трају злочини на Косову над Српским народом. Кад сте протерали Србе, наставили сте уништавати српска гробља. Ви сте још увек у средњем веку и лутате у мраку. Због тога, што пре, бежите са Косова.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here