commons.wikimedia/Amir1140
Teheran

Evropska unija namerava da proširi sankcioni spisak protiv Irana zbog suzbijanja protesta i, navodnog, pružanja vojne pomoći Rusiji, prenosi agencija “Blumberg”.

“Zabrana ulaska u EU i zamrzavanje imovine će biti uvedeno protiv 21 fizičkog i pravnog lica zbog suzbijanja protesta, kao i zbog isporuka dronova Rusiji”, navodi se u publikaciji.

Očekuje se, da će zemlje Evropske unije odobriti sankcije Iranu na sastanku ministara inostranih poslova u Briselu koje će se održati 12. decembra.

Ambasador Rusije pri UN Vasilij Nebenzja izjavio je da su optužbe o tome da Rusija navodno nabavlja iranske dronove lažne. Kako je rekao, Rusija očekuje da Sekretarijat UN ne sprovodi nikakvu istragu u vezi sa dronovima u Ukrajini jer za to nema ovlašćenje.

Prethodno su ambasade Velike Britanije, Francuske i Nemačke pri UN pozvale Sekretarijat da sprovedu istragu u vezi sa informacijama o navodnoj primeni iranskih dronova u Ukrajini kao primer kršenja Rezolucije o Zajedničkom sveobuhvatnom akcionom planu za iranski nuklearni program.

EU je ranije uvela sankcije protiv Teherana zbog masovnih protesta. Iran je kao odgovor na to proširio spisak sankcija protiv Evropske unije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here