pixabay.com

Evropska unija (EU) tvrdi da su bušenja u istočnom Mediteranu koje vrši Turska nezakonite zbog čega je preduzela određene mere protiv zvanične Ankare. Međutim, Ankara već obećava da će nastaviti svoje aktivnosti u Mediteranu.

Na sastanku Saveta Evropske unije u Briselu, kojem su prisustvovali ministri spoljnih poslova zemalja članica EU-a usvojena je deklaracija o sankcijama protiv Turske.

U tekstu deklaracije se navodi da je EU donela odluku da smanji iznos pretpristupnih fondova za Tursku, razmotri kreditne aktivnosti Evropske investicione banke u Turskoj, obustavi tekuće pregovore s Turskom o sporazumu o avijaciji te da na određeno vreme suspenduje sastanke na visokom nivou sa Savetom za pridruživanje.

U deklaraciji se navodi i da će, ukoliko Turska nastavi s aktivnostima bušenja, EU razmotriti još neke mere predostrožnosti.

Međutim, Ankara je odmah odlučno reagovala na odluku EU.

„Odluka EU da obustavi pregovore na najvišem nivou sa Turskom neće uticati na našu odlučnost da nastavilo bušenja u istočnom Mediteranu. Turska će nastaviti da štiti svoja prava i prava Turaka sa Kipra, gde će i aktivirati svoju delatnost u tom pravcu“, navodi s u saopštenju tuskog Ministarstva inostranih poslova.

1 KOMENTAR

  1. Erdogan je glup covek, Turci ce ga smaknuti sami,
    Budala hoce da Rusima diktatorima a pa dobice I to, Iran I turska rat, to ce dobiti.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime