commons.wikimedia/Jaan Kunnap
Glavni grad Estonije Talin

Smeštena između Letonije i Finske, nekadašnja sovjetska republika još uvek je prilična nepoznanica mnogim turistima. Realno, retko ćete čuti da se neko sprema za put u Estoniju, što je šteta jer ta zemlja u sebi krije mnoga blaga i mogućnosti.

Jedna od tehnološki najnaprednijih država

Po broju stanovnika Estonija ima više startap kompanija od famozne američke Silicijumske doline. Upravo tu je nastao i slavni Skajp, a zemlja se može pohvaliti i jednom od najboljih internet veza na svetu, što je čini pogodnom za digitalne nomade. Takođe, dozvola za rad se obezbeđuje onlajn, birokratija je smanjena na minimum.

Ostrva

Verovali ili ne, Estonija ima više od dve hiljade ostrva raspoređenih na Baltičkom moru. Jedno od najzanimljivijih ostrva je Kihnu, do kojeg vozi trajekt iz grada Parnua. Naime, ostrvo je poznato kao dom pomoraca i ribara, pa će vas kad na njega dođete prvo iznenaditi velik broj žena, s obzirom na to da su muškarci gotovo ceo dan – na moru.

Medvedi

Za sve nas pomisao da bismo mogli naići na medveda pomalo je zastrašujuća. Ipak, s obzirom na estonsko bogatstvo faune, medvedi nisu retkost i moguće je videti majke sa mladuncima tokom proleća i leta. Naravno, postoje i organizovani izleti, da baš ne zalutate sami u neku šumu kojom vladaju medvedi.

“Peto” godišnje doba

Između zime i proleća Estonija proživljava prilično vlažno vreme. Dolazi do porasta vodostaja zbog otapanja snega, tako da poplave nisu neuobičajene, a stanovnici za prevozna sredstva tad koriste čamce i kanue.

Tartu, nagnuti grad

Baš poput slavnog tornja u Pizi, Muzej umetnosti u Tartuu smešten je u prigodno nazvanoj Kosoj kući, a takav je zbog svojih loših temelja. Zgrada je izgrađena 1793. godine i pripadala je plemićkoj porodici, ali zbog loše gradnje ubrzo je počela da tone. Srećom, posle velikog projekta restauracije zgrada je prestala da propada i postala je dom impresivne umetničke zbirke.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here