pixabay.com

Energetičar Miloš Zdravković izjavio je za Tanjug da su sankcije koje je EU uvela ruskim naftnim kompanijama u većinskom državnom vlasništvu zapravo sankcije koje se odnose direktno na Srbiju koja nije članica EU i da je to vid političkog pritiska na našu državu.

– Ako se te sankcije budu primenjivale doslovce, moraćemo da kupujemo naftu iz austrijskog OMV-a ili mađarskog MOL-a ili bugarskog Lukoila koji je, paradoksalno, najveća ruska državno-privatna kompanija za proizvodnju ugljovodonika – ocenio je Zdravković.

On je izrazio nadu da će se pronaći neko diplomatsko rešenje za ovu situaciju, jer Srbija nije članica EU i ne mora da sledi evropsku politiku dok ne postane član.

Zdravković napominje da je najjeftiniji način nabavke sirove nafte za naše potrebe njeno dopremanje tankerima do severnog Jadrana i potom naftovodom kroz Hrvatsku do Rafinerije Pančevo koja je najveća rafinerija u regionu.

– Rusija je uložila velika sredstva u modernizaciju Rafinerije u Pančevu, u povećanje kapaciteta proizvodnje nafte i gasa na teritoriji Srbije, a mi se snabdevamo većinski sa 99 odsto iz te rafinerije, tako da bi te sankcije direktno ugrozile privredu i stanovništvo Srbije – rekao je Zdravković.

On smatra da postoje načini da se ove sankcije zaobiđu, ali da u njih ne spada preuzimanje većinskog paketa akcija NIS-a od Gasproma.

– Mislim da do toga neće doći, jer Rusi nisu kreirali te sankcije, niti su odgovorni za to, a Srbija je suviše malo tržište da bi se oni borili za njega. Zaštitiće svoj kapital, jer svaka oluja dođe i prođe. Tako je i sa ratom u Ukrajini – ocenio je Zdravković.

Kaže da su zamena transportu nafte kroz Hrvatsku korišćenje drugih mogućih puteva.

– Altenativa je da brodovi direktno iz Crnog mora dođu preko Dunava do naše države, koji je međunarodna plovna reka i niko ne može da zaustavi ruske tankere. Međutim, to je skuplji način. Drugi je da se nafta transportuje do luke u Baru, a onda vozovima do Pančeva i treća mogućnost, ako se ostavi pojedinačnim državama članicama EU da same odlučuju o primeni sankcija, možemo preko luke u Pireju, koja je u većinskom kineskom vlasništvu i onda vozom ka Beogradu – kaže Zdravković.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here