Tanjug
Evropska unija

Beograd i Priština moraju da nastave sa stalnim naporima za deeskalaciju, kao i da obezbede održavanje novih izbora na severu KiM što je pre moguće, uz aktivno učešće kosovskih Srba, navodi se u zaključcima Evropskog saveta usvojenim danas na samitu u Briselu i dodaje da će neuspeh deeskalacije tenzija imati posledice.

U dokumentu se navodi da Evropski savet žali zbog nedostatka implementacije Sporazuma od strane obe strane na putu normalizacije i njegovog Aneksa za implementaciju, kao i drugih sporazuma postignutih u dijalogu uz posredovanje EU, koji vodi visoki predstavnik i podržava specijalni izaslanik EU.

“Evropski savet poziva Kosovo i Srbiju da ih sprovedu, bez odlaganja ili preduslova. Ovo uključuje osnivanje Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom. Normalizacija odnosa je suštinski uslov na evropskom putu obe strane i obe rizikuju da izgube važne prilike u nedostatku napretka”, navodi se u dokumentu.

Ističe se i da je Evropski savet zabrinut zbog bezbednosne situacije na severu Kosova i najoštrije osuđuje nasilni napad na tzv. kosovsku policiju 24. septembra 2023.

“Evropska unija očekuje da počinioci budu uhapšeni i brzo privedeni pravdi i da Srbija u potpunosti sarađuje i preduzme sve neophodne korake u tom pogledu”, navodi se u zaključcima.

Naglašeno je i da će Evropska unija nastaviti da blisko sarađuje sa Zapadnim Balkanom i da podržava reformske napore zemalja tog regiona na njihovim evropskim putevima.

4 COMMENTS

  1. Nas put ide ka KIni, nema brige za nas, to je jako pametno posto kinezi nista ne daju samo uzimaju.
    Dobijamo gace jako jevtino tako necemo ostati bez njih.
    Srecno Vucko

  2. EU moj Narode je puklo nazalost zivim decenijama u EU d postoji mogucnost bratio bih se nazad ali generacije sam podigao ovde i sad je tesko nego se okrenite suncu gde vas greje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here