pixabay.com

Višegodišnji spor između države Ilinois i Facebook privodi se kraju jer je gigant pristao da plati odštetu zbog kršenja prava o zaštiti podataka.

Nakon dugogodišnjeg pravnog spora, Facebook je sada pristao da plati 725 miliona dolara kako bi se okončala ta tužba.

U skladu s izveštajem objavljenim u utorak, oko 1,6 miliona korisnika Facebooka će dobiti naknadu od 400 dolara. Osim toga, Facebook će pokriti sudski trošak od 25 miliona dolara i angažovati nezavisnog stručnjaka za proveru kako bi se osiguralo da će u budućnosti poštovati zahteve za zaštitu privatnosti korisnika.

Tužba se temeljila na optužbama da je Facebook bez dozvole prikupljao biometrijske podatke korisnika, poput otiska prsta i prepoznavanja lica, što je prekršilo zakone o privatnosti.

Sudovi u Ilinoisu su doneli odluku da Facebook mora platiti naknade korisnicima zbog kršenja zakona.

Facebook je odbacio sve optužbe o kršenju zakona, ali je ipak pristao da plati naknade kako bi se okončao dugotrajni pravni spor.

Ova odluka dolazi nakon niza skandala u vezi s nedostatkom poštovanja privatnosti korisnika, uključujući skandal “Cambridge Analytica” 2018. godine, kada je firma koristila podatke korisnika Facebooka za manipulaciju političkim kampanjama.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here