EPA/Dumitru Doru
Tanja Fajon

Debatu o proširenju Evropske unije na Zapadni Balkan treba ubrzati, izjavila je danas slovenačka ministarka spoljnih poslova Tanja Fajon.

U intervjuu za slovenačku agenciju STA , Fajon je kazala da, ako EU ne pokaže privrženost Zapadnom Balkanu jasno i iskreno, postoji zabrinutost da bi moglo doći do sledećeg rata u neposrednom susedstvu Slovenije.

Ona je rekla da je Zapadni Balkan postao poligon za različite geopolitičke interese i da postaje sve veći bezbednosni rizik.

– U tom kontekstu, razumem i bes, razočaranje, frustraciju ljudi na Zapadnom Balkanu, jer EU gubi kredibilitet u procesu proširenja – istakla je Fajon, napominjući da je Bosna i Hercegovina ispunila nekoliko kriterijuma.

Ona je kazala da je sa francuskom koleginicom Katrin Kolonom u Luksemburgu razgovarala, posebno o Zapadnom Balkanu, pokušavajući da je ubedi zašto je toliko važno da se ubrza proces dodele statusa kandidata za članstvo u EU Bosni i Hercegovini.

Prema njenim rečima, Moldavija je dobila status za veoma kratko vreme i bez ispunjavanja bilo kakvih kriterijuma.

– To je teško razumeti i opravdati, pa je razgovor sa liderima Zapadnog Balkana na samitu u Briselu bio veoma gorak – istakla je Fajon.

2 COMMENTS

  1. Treba ubrzati debatu da sto pre pocnu pregovori i odredi datum ulaska u EU za zemlje zapadnog Balkana.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here