EPA-EFE/BIONTECH SE
Fajzerova vakcina

Prva vest u Australiji u jutarnjim satima 25. januara bila je ona koju su mnogi čekali mesecima.

Prva vakcina protiv virusa korona dobila je zeleno svetlo od australijskog regulatornog tela za terapijsku robu (TGA). Reč je o cepivu koje su zajednički proizvele farmaceutske kompanije Fajzer i Bajontek.

Takozvano načelno odobrenje znači da je Fajzerova vakcina efikasna i da zadovoljava propisane stanarde bezbednosti i kvaliteta za osobe od 16 godina i starije.

Savezni premijer Skot Morison rekao je da dozvola za masovnu upotrebu od strane TGA predstavlja veliki korak u borbi protiv kovida-19.

– Isporuka prvih doza vakcine očekuje se u predviđenom roku, što znači da će imunizacija moći da počne kada smo i planirali, krajem februara meseca – rekao je on.

Međutim, odobrenje ne znači da je čitav posao pripreme za vakcinaciju završen. Daleko od toga. Tek sada predstoji niz izazova koje treba rešiti. Prvi je distribucija vakcina, s obzirom na činjenicu da se već dešava nestašica na tržištu i da mnoge zemlje širom sveta očajnički pokušavaju da obezbede deo naručenih doza.

Dok se čeka isporuka, zdravstveni sektor u Australiji treba da obezbedi uslove na 30 do 50 unapred određenioh lokacija, mahom bolnica, gde će se vakcinacija odvijati. Ove ustanove treba da obezbede zamrzivače u kojima će biti moguće skladištenje delikatnog cepiva, koje zahteva izuzetno niske temperature čuvanja, od čak -70 stepeni Celzijusa.

Savezni sekretar u Ministarstvu zdravlja dr Brendan Marfi potvrdio je da će početak vakcinacije predstavljati veliki logistički izazov.

– Već su u toku opsežne pripreme za imunizaciju, jer želimo da sve bude urađeno onako kako treba. Biće veliki izazov vakcinisati skoro 26 miliona ljudi, pa iz tog razloga vrlo pažljivo planiramo otvaranje specijalnih klinika za vakcinisanje – rekao je Marfi.

Kako je ponovio državni sekretar, prve doze primiće radnici u karantinima i graničnim službama, kao i osoblje i stanari domova za stara lica i ustanova za ljude s invaliditetom. Takođe, među prvima će niti vakcinisani i zdravstveni radnici koji su najviše izloženi riziku od zaražavanja.

Prema ranije objavljenom planu vakcinacije, prva faza obuhvata skoro 700.000 ljudi, uz napomenu da imunizacija nije obavezna i da se možda neće svi prijaviti za primanje. S obzirom na to da je za svaku osobu neophodna i vakcina i revakcina, to znači da će 1,4 miliona doza otići samo na prvu od pet prioritetnih kategorija.

Zato se postavlja pitanje i ko će moći da primi koju vakcinu, ali i kada će doći na red.

Ministar zdravlja Greg Hant najavio je da će u početku nedeljno biti vakcinisano oko 80.000 ljudi, što će samo prvu fazu “razvući” na deset nedelja, odnosno dva i po meseca. Drugim rečima, prioritetna grupa ljudi u Australiji neće biti u potpunosti vakcinisana pre početka maja.

Do tada bi dozvolu za upotrebu trebalo da dobije i vakcina kompanije Astra Zeneka, napravljena u saradnji sa Oksfordskim univerzitetom.

Ova vakcina biće u najširoj upotrebi u Australiji, s obzirom na to da je država obezbedila preko 50 miliona doza i da je dogovorena lokalna proizvodnja.

– Imajući u vidu šta se dešava širom sveta, već se opravdava potez Savezne vlade da sklopi sporazum o proizvodnji AstraZeneka vakcine u laboratorijama CSL u Melburnu. To bi trebalo da omogući proizvodnju dovoljne količine doza za stanovništvo Australije – rekao je Morison.

Pre nego što proces imunizacije počne, biće potrebno da TGA ispita i odobri svaki kontigent koji stigne u Australiju. Za sada se ne zna da li će regulatorno telo samo obavljati svoja testiranja, ili će prihvatiti već postojeća koja stižu iz druzgih zemalja koje su dale dozvolu.

Takođe, vremenom će morati da se donese mišljenje da li su vakcine bezbedne za decu ispod 16 godina, kao i za trudnice i majke koje doje decu. Pretpostavka je da će rizik biti minimalan, ali je to ipak neistražena teritorija i bezbednost će morati da se utvrdi vremenoim, na osnovu naučnih dokaza.

Godišnjica prvog slučaja

Igrom sudbine, prva vakcina protiv kovida odobrena je na dan kada se navršila prva godišnjica od registrovanja prvog slučaja ove biolesti u Australiji.

Glavni zdravstveni zvaničnik profesor Pol Keli istakao je da se Australija do sada dobro suprotstavila ovoj zdravstvenoj krizi, ali je najavio da će uprkos vakcini virus korona još dugo biti prisutan.

– Svakako da ćemo moći da bolje kontrolišemo virus ove godine nego prošle i vakcina je izuzetno značajna komponenta u tome. Međutim, moraćemo da naučimo da živimo s virusom i ne verujem da će u skorije vreme biti u potpunosti iskorenjen. Ipak, nadam se da ćemo u dogledno vreme biti u mogućnosti da se okupljamo na načine na koje smo to radili pre – poručio je Keli.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here