A. Čukić - Vesti

Srpska napredna stranka i dalje je ubedljivo najpopularnija politička opcija u Srbiji sa 46,8 odsto podrške, dok su desno orijentisane partije, koje su imale odličan rezultat na prethodnim izborima, u blagom padu, pokazalo je najnovije istraživanje agencije “Faktor plus” o rejtingu stranaka.

Direktor agencije “Faktor plus” Vladimir Pejić kaže za Blic da nema velikih promena kada je reč o rejtinzima u decembru u odnosu na prethodne mesece, te da su naprednjaci i dalje najpopularnija stranka u našoj zemlji.

– Naprednjaci imaju nešto više nego što su osvojili na izborima. I dalje važi da rejting ‘vuku’ iz popularnosti svog lidera. Zanimljivo je da je lični rejting Aleksandra Vučića veći od zbira rejtinga naprednjaka i socijalista – navodi Pejić.

Kada je reč o rejtingu SPS, Pejić kaže da je stabilan i sličan onome što su osvojili na izborima, dodajući da baš kao i SNS, veliki deo “vuku” iz popularnosti svog lidera.

Prema njegovim rečima, Zelene stranke zadržale su svoje pozicije i kako su pokazali i aprilski izbori, bolje stoje u Beogradu nego u drugim krajevima Srbije.

Analizirajući rejting desno orijentisanih stranaka, Pejić ocenjuje da su stranke desnice u blagom padu i navodi da u zbiru one imaju manju podršku nego što su imale na aprilskim izborima.

– To možemo tumačiti kroz njihov pasivan stav oko tema Kosova i Rusije. Osim Dveri koje se povremeno pojave, a čak se i oni oglašavaju i na neke druge teme, ostali se uglavnom oglašavaju kada ih mediji zovu, a ne na svoju inicijativu. Moguće je da su svesni ozbiljnosti situacije i da kod njih postoji strah od mogućih dešavanja – objašnjava Pejić.

Govoreći o rejtingu Stranke slobode i pravde, Pejić ističe da se poslednjih nekoliko meseci ne menja drastično, navodeći da je lider te stranke Dragan Đilas imao određeni pad podrške nakon izbora i odlaska kod Vučića na razgovore, ali da se to zaustavilo i da ga podržavaju oni koji se sa tim njegovim postupkom ne slažu.

– I Narodna stranka je u novembru i decembru na ivici cenzusa. Kod njih je problem što nije jasno jesu li proevropska stranka ili nacionalna. U jednom trenutku deluje da su okrenuti Evropi, a onda naprave veliki skup i deklaraciju sa strankama desnice. To može da zbuni glasače – kazao je Pejić.

Dodaje da “Srce”, pokret Zdravka Ponoša, ima podršku od dva odsto i da je taj postignut rezultat zahvaljujući njegovom imenu i na “krilima” dobrog rezultata koji je ostvario na predsedničkim izborima.

Istraživanje je pokazalo i da kada bi se danas održavali parlamentarni izbori na njih bi sigurno izašlo 40 odsto građana, 37 odsto ne bi, dok bi 23 odsto do poslednjeg trenutka ostalo neodlučno.

Kada je reč o izlaznosti, on kaže da je za ovu fazu izbornog ciklusa ona očekivana, jer su izbori održani pre osam meseci.

– Ovo je korektan procenat onih koji bi izašli na izbore. Nema prevelike zainteresovanosti, ali ni elemenata bojkota – ističe Pejić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here