Tanjug

Ambasador Francuske u Srbiji Žan-Luj Falkoni ocenjuje da nije preterano reći da je Francuska strateški partner Srbije, da sa njom gaji dinamične bilateralne odnose i politički dijalog sa poverenjem, a kada se dođe do pitanja Kosova, kako kaže, ni jedna spoljna sila ne treba da diktira uslove evetualnog dogovora koji se tiče normalizacije odnosa između Beograda i Prištine.

Nema dakle “igre savezništava”, poručuje Falkoni u pisanom intervjuu za Tanjug, odgovarajući na pitanje da li su preterane ocene koje su se ovde čule posle susreta predsednika Srbije Aleksandra Vučića i francuskog predsednika Emanuela Makrona u Parizu, da je Srbija u Francuskoj napokon dobila saveznika na Zapadu i očekivanja od Pariza kada je reč o rešenju kosovskog problema.

“Francuska u potpunosti podržava posredovanje Evropske unije u ovom dijalogu jer mi smatramo da je to pitanje evropske bezbednosti. Uloga facilitatora je da vidi polje mogućnosti, da uzme u obzir stavove strana, njihove crvene linije, da sačini, ukoliko do toga dođe, predloge, učini da dijalog da rezultate i, ukoliko je potrebno, upotrebi svoj uticaj”, pojašnjava Falkoni.

“Treba doći do kompromisa Srbije i Kosova”

Što se sadržine eventualnog sporazuma tiče, kaže on, predsednik Francuske je bio veoma jasan: jedino ona rešenja koja omogućavaju da se trajno napreduje po ovom pitanju treba pre svega da budu odobrena od obe strane i potvrđena na međunarodnom nivou.

“Francuska neće stajati na putu sporazuma između Beograda i Prištine, ali treba doći do jednog takvog kompromisa”, ističe Falkoni.

Na pitanje koliko je Francuskoj u ovom trenutku pitanje KiM visoko na agendi, imajući u vidu sve probleme u okvirima EU pa i unutar zemlje zbog pandemijske i ekonomske krize ambasador kaže da pitanje Kosova ostaje dobro plasirano na diplomatskoj i međunarodnoj agendi Francuske.

“To opredeljenje nije slučajno, uprkos pandemiji i ekonomskoj krizi. Ako se držimo samih činjenica, od toga zavisi budućnost evropskog kontinenta, stabilnost i bezbednost regiona, njegov ekonomski razvoj. Zapadni Balkan je naš sused i okružen je sa više zemalja Evropske unije. Normalno je dakle da se za to veoma interesujemo”, kaže on.

4 COMMENTS

  1. Toliko su nam dobri partneri da bi, ne daj Bože, opet bombardovali bili među prvima u tome. Hvala im na prijateljstvu!

  2. Dokle bre više vi nas zezate sa tim Kosovom nikad niko nesme bez naroda priznati nezavisnost jedino da izdaju ovi sa Vrha onda je haos u zemlji nemislim da bi to bilo kom odgovaralo dosta bre sa tim više

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here