EPA/Mika Schmidt

Koliko je važno dati status kandidata Ukrajini, toliko je bitno da se ne zaboravi Zapadni Balkan, jer bi u suprotnom u zemljama regiona porasli frustracija i skeptičnost prema Uniji, upozorava danas bečki ekonomski institut WIIW povodom Samita EU-Zapadni Balkan.

– Ne može se nastaviti kao do sada – istakao je Branimir Jovanović iz WIIW, autor studije o odnosu EU i Zapadnog Balkana.

On je ocenio da dosadašnja politika EU nije doprinela regionalnoj ekonomskoj integraciji, da je donela premalo napretka u pravcu pristupanja Uniji, i da gotovo nije podstakla ekonomski proces približavanja, i time je izazvala razočarenje u regionu.

WIIW ukazuje da je pristupanje istočno-centralno evropskih država EU povećalo trgovinu između tih država za 50 odsto, i doprinelo značajnom rastu blagostanja. Povećanje prihoda je dovelo do rasta potražnje za proizvodima iz regiona, a time i do povećanja ponude i intenziviranje ekonomske integracije.

Jovanović je ocenio da je najbolji put za poboljšanje regionalne saradnje politika koja ima za cilj povećanje prihoda.

“Najefikasniji put u EU je da se povećaju transferi iz budžeta Unije ka državama Zapadnog Balkana”, objasnio je on.

U svojoj studiji on se zalaže za pun i direktan pristup država Zapadnog Balkana budžetu EU, još pre članstva u Uniji. Veći transferi trebalo bi da se vežu za striktne uslove vezane za institucionalne reforme, jer samo uz bolje institucije i bolju vladavinu mogu dodatna sredstva biti apsorbovana.

“Troškovi za postojeće članice bili bi na 0,05 odsto BDP-a po zemlji, gotovo beznačajni, a korist ogromna”, kaže Jovanović u saopštenju.

Istovremeno, WIIW upozorava da, ako ne dođe do promene politike EU, preti opasnost za rastom uticaja Rusije u regionu.

“Rat u Ukrajini nam je pokazao kuda to vodi. Postoji opasnost da fantazije Vladimira Putina ponovo pretvore Zapadni Balkan u bure baruta”, naglašava WIIW.

1 COMMENT

  1. Ne znam, ko tu ima fantazije! I šta vas briga uticaj Rusije na Balkanu, da nije možda vaše vlasništvo, pa ne sme da se dira?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here