Vesti
Nedovoljno vode za stoku u Gipslendu

Delovi istočne Viktorije doživeli su ove godine najsuvlju zimu za poslednjih 160 i više godina.

Stočar Kris Nikson iz Orbosata rekao je da je zabeleženo svega 12 milimetara kiše u poslednja dva meseca, i da bi ovo mogla da bude najtoplija i najsušnija zima u istoriji Viktorije.

Sličnu situaciju stočari su imali i pre četiri i pet godina.
– Nije bilo dovoljno kiše. Nema podzemne vlage, brane počinju da se prazne – naglasio je Nikson.

I Helen Milne, uzgajivač ovaca iz Gifarda zabrinuta je zbog sušne godine.

– Imali smo najgoru sušu u istoriji tri godine zaredom: 2017, 2018. i 2019, i rano je da i ove 2023. imamo još jednu suđu – istakla je Milne i dodala, kako su stočari tek povećali stada i kakva je suša izgleda će morati da smanjuju broj grla.

Ne idem na ruku ni to što je cena stoke ove godine pale, a Milne je rekla da ovce i goveda donose upola manje novca nego što je to bilo prošle godine.

Inače, Biro za meteorologiju je rekao da je ovo bio rekordno suv jul za veći deo istočnog Gipslenda. Ostrvo Gabo, uz obalu najistočnije tačke Viktorije, imalo je najmanji nivo padavina u julu za poslednje 163 godine.

Viši klimatolog, Džonatan Polok je rekao da je ove godine šesti najtopliji jul u Viktoriji sa maksimalnim temperaturama u 114 godina podataka, dok su Gipslend i delovi severoistočne Viktorije iskusili najekstremnije sušno vreme

Dok australijski meteorološki biro tek treba da proglasi El Ninjo za 2023. godinu, Polok je rekao da je klimatsko modeliranje predvidelo promene u temperaturama u Indijskom okeanu koje će, zajedno sa El Ninjom, početi da utiču na zemlju u narednih nekoliko nedelja ili meseci.

Ovo će verovatno doneti još jedan suv, topao uticaj na veći deo Australije.
Pa i pored nedostatka padavina, prema oceni Poloka malo je verovatno da bi se ponovili uzastopni rekordni meseci.

Prema njegovoj oceni Gipslend treba da očekuje da će se iznad prosečne temperature i padavine ispod proseka nastaviti od avgusta do oktobra.
Prodavci vode i prevoznici istakli su da je potražnja za njihovim uslugama počela da raste u julu.

Transportna kompanija Mika i Fione Kortni opslužuje gradove širom Gipslenda, a njihova cisterna za vodu je ove zime pozivana duplo više nego prošle godine.

– Potreban nam je drugi tanker na putu. Sada bi trebalo da bude vlažnije nego što je bilo pre mesec dana, ali pogledajte, imamo prelep letnji dan usred godine – naglasio je Kortni.
Inače sredinom avgusta se otvara sezona u Gipslendskom okrugu za navodnjavanje

Makalister (MID), regionu koji pokriva 53.000 hektara, najvećem okrugu za navodnjavanje južno od Velikog razvodnog lanca.

Sa 90 odsto navodnjavanog zemljišta pod pašnjacima, farmeri se ipak muče sa početkom sezone.
Menadžer istočnog dela vodovodne kompanije Southern Rural Water, Met Kuk je istakao da je primarni izvor vode MID-a, jezero Glenmegi, kapaciteta 87 odsto.

Međutim, voda koja je napunila branu dolazi iz širokog sliva i sa malo kiše koja stiže do ograđenih pašnjaka, farmeri su morali da navodnjavaju svoja veštačka jezerca ili buše bunare tokom zime.

Poljoprivrednici koji nemaju pristup navodnjavanju čekaju da vide šta će narednih nekoliko meseci doneti istočnoj Viktoriji.

– Očekivali smo jedno dobro proleće 2017, a to je bilo jedno od najsušnijih perioda u istoriji, tako da nam prognoze baš i ne koriste mnogo. Nadajmo se da ovaj sušni period nije odraz onoga što će biti do kraja godine – naglasila je Milne.

Pripreme za ekstremne uslove

Povećanje globalnih temperatura i ekstremniji vremenski uslovi postali su verovatniji kako su se razvijali uslovi El Ninja, saopštila je Svetska meteorološka organizacija (SMO).
SMO je pozvao nacije da uspostave sisteme ranog upozorenja, kako bi zaštitili živote i sredstva za život od ekstremnih vremenskih prilika.
U njemu se navodi da, iako je El Ninjo bio prirodni klimatski obrazac, on se desio u kontekstu klimatskih promena izazvanih ljudskim bićima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here