pixabay

Većina ljudi misli da zna sve o Beogradu. Skoro svi bi ga opisali kao grad sa bogatom kulturom, sa znamenitostima na svakom koraku i burnim noćnim životom. Ali to bi bilo tek pola priče! I dan danas, ova intriganta metropola uspeva fascinantnim činjenicama, da iznenadi ne samo turiste već i ljude koji svakodnevno koračaju njenim ulicama.

Malo ko zna, da je ovaj grad imao čak 15 imena. Ime Beograd, prvi put je spomenuto 878. u pismu Pape Jovana VII caru Borisu Bugarskom. To je ime koje se pored ostalih zadržalo kao ono pravo. Kelti su ga zvali Singidūn(on), Rimljani Singidūnum, a nakon toga imao je mnogo imena, uključujući: Alba Graeca, Alba Bulgarica, Fehérvár, Nandoralba, Nándorfehérvár, Landorfehérvár, Weißenburg i Griechisch-Weißenburg, Castelbianco, Veligrad(i)on ili Velegrada, Dar Al Jihad (Kuća rata), Belgrat i Prinz Eugen Stadt.

Prva kafana u Evropi otvorena je upravo u Beogradu, na Dorćolu, davne 1522. godine. Tada se služila samo crna kafa, te se smatra da odatle potiče naziv ove srpske institucije.

Najveća pravoslavna građevina na Balkanu nalazi se u Beogradu. Hram Svetog Save jedan je od najprepoznatljivijih simbola Beograda. Sa centralnom kupolom visine 70 metara i pozlaćenim krstom od 12 metara, ova veličanstvena katedrala dostiže neverovatnu visinu od 87 metara i kao takva predstavlja najveći hram u Srbiji, najveći pravoslavni hram na Balkanu i jednu od najvećih pravoslavnih crkava na svetu.

Verovali ili ne, ali Beograd je bio sravnjen sa zemljom čak 44 puta. Zbog svoje strateške lokacije na ušću dveju reka, Beli grad je oduvek bio poprište istorijskih dogarađa, te su se oko njega vodile bitke čak u 115 ratova. Međutim, Beograd se kao feniks iz pepela, podigao čak 44 puta i, i dalje živi.

4 COMMENTS

  1. Шта нам вреди наш лепи Београд кад у Вестима не можемо да пишемо ћирилицом.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here