EPA-EFE

Austrijski ministar nauke Hajnc Fasman predstavio je danas rezultate testiranja građana na reprezentativnom uzorku, prema kojem 0,33 odsto bilo inficirano, na osnovu čega se zaključuje da je između 0,12 i 0,76 odsto stanovništva zaraženo koronavirusom.

Prema zvaničnim podacima, do sada je testirano nešto više od 13.200 osoba pozitivnih na koronavirus. Do sada su testirane samo osobe koje su imale simptome koronavirusa, kao i oni koji su bili u kontaktu sa zaraženima, odnosno koji su iz rizičnih regiona.

– Vladi je bilo jasno da je neophodno dobiti detaljnija saznanja. Kao prva zemlja kontinentalne Evrope dali smo u nalog izradu studije o zaraženosti stanovnišva – objasnio je Fasman.

Studija, prema njegovim rečima dozvoljava da se vidi broj osoba koja su inficirana, a nemaju simptome. Ministar Fasman je, na osnovu rezultata, istakao da je “ledeni breg veći nego što se mislilo” i da “još nije zemlja na bezbednoj strani”.

Ginter Ogris i Kristof Hofinger iz Instituta SORA koji je sprovodio testiranja, objasnili su da je 1.544 osoba testirano, a da je 0,33 odsto bilo pozitivno. Ako se uzmu u obzir oscilacije u period od 1.do 6. aprila sa 95-postotnom verovatnoćom je između 0,12 do 0,76 odsto Austrijanaca bilo inficirano koronavirusom, što je u apsolutnim brojevima 10.300 i 67.400.

Fasman je istakao da vlada, na osnovu ovih podataka, ostaje pri planu labavljenja restriktivnih mera posle Uskrsa. Ogris je ukazao da stanje treba dalje pratiti, i da od međunarodne situacije zavisi da li će uslediti drugi talas infekcija.

Fasman je najavio da će dalja testiranja, radi praćenja zaraženosti, biti sprovedena i da će tom analizom upravljati Statistički zavod Austrije u saradnji sa Crvenim krstom, ovaj put na uzorku od oko 2.800 ljudi starijih od 16 godina.

Na osnovu registra prijave stanovanja biće, po slučajnom uzorku, birane osobe koje će od iduće nedelje dobiti pismo sa molbom da ispune onlajn upitnik i koji će između 21. i 25. aprila biti testirani kod kuće ili u jednoj od “drajv in” stanica za testiranje Crvenog krsta.

Fasman je kazao da bez testova na antitela, za šta je potrebna proba krvi, nije moguće dati validne izjave o imunizaciji stanovništva i dodao da se razmišlja i o takvom testiranju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here