Tanjug
Ilustacija

Nakon najnovijeg kašnjenja u isporuci Fajzerove vakcine širom sveta, premijer Australije Skot Morison je najavio moguće prolongiranje početka vakcinacije Ozija.

Vakcinacija, prvo Fajzerovim cepivom, trebalo je da počne sredinom februara, a nastavak imunizacije bi išao s vakcinom AstraZeneke.Da podsetimo, pod pritiskom laburista, vlada je pomerila datum početka vakcinacije s kraja marta na sredinu februara. Tada se očekivalo da će Australija dobiti Fajzerovu vakcinu (deset miliona doza), koja je dovoljna za pet miliona ljudi.

Međutim, zabrinutost je porasla kada je došlo do kašnjenja isporuka evropskim država, kao i zbog niže stope efikasnosti vakcine AstraZeneke, kojom treba da se vakciniše preostalih 20 miliona Australijanaca.  Premijer Morison je razgovarao s evropskim liderima o poteškoćama sa kojima se susreću. Međutim, ogradio se rečenicom da “strani državnici mogu da kontrolišu neke stvari, a neke ne mogu“.

Upravo je to i bio razlog, kako je istakao Morison, da Australija uloži dodatan novac, kako bi se cepivo AstraZneke proizvodilo u zemlji, i da time ne bude izložena “ranjivostima lanca snabdevanja kakvi se javljaju u drugim zemljama“.

Redovno informisanje

U prvoj fazi vakcinacije, Australija se ipak oslanja na isporuku cepiva iz zemalja proizvođača, a nadležni su obazrivi u vezi s očekivanjima i zato će se krenuti u manjem obimu.

Namera da imunizacija počne krajem februara dovedena je u pitanje, a dobrim delom zavisiće od svih stavki koje mogu da utiču na rokove proizvodnje cepiva u inostranstvu.

– Znam da Fajzer obnavlja, nadograđuje svoje kapacitete u Evropi, kako bi proizvodio veće količine vakcine – rekao je Morison i dodao da postoje ogromni zahtevi klijenata širom EU.

Javnosti je obećano redovno informisanje o vakcinisanju, a ministar zdravlja Greg Hant je imao prilike da razgovara s predstavnicima Fajzera prošle nedelje i tada je poručeno da je Australija “na putu da dobije prve doze u februaru“. Konačan datum nije potvrđen.

Hant je istakao da će Australija znati broj i tempo isporuke doza u narednim nedeljama, i obećao da će javnost biti odmah upoznata s bilo kakvim promenama.

Povratnici još čekaju

Bez sigurnih doza vakcine, Nacionalni kabinet nije uspeo da postigne dogovor o povećanju limita za međunarodne dolazake u Australiju, uprkos tome što je Savezna vlada tražila povećanje, koje je prepolovljeno početkom januara zbog britanskog soja virusa. Time je dolazak blizu 40.000 Ozija, koji čekaju na povratak u domovinu, odložen do daljnjeg.

Predlog premijerke Kvinslenda, Anastazije Palaščuk, da rudarski kampovi ubuduće budu karantin, još se razmatra. Premijerka je rekla da je njena vlada predložila karantin u Gledstonu i Tuvumbi, i zatražila saveznu saglasnost za međunarodne letove do tih regionalnih gradova.

Morison smatra da to iziskuje dodatan napor, kako bi se ljudi ubedili u korisnost plana, a Plaščuk ističe da to neće nužno dovesti do smanjenja broja međunarodnih letova u Brizbejn, ali da se može povećati broj povratnika.

Bez vakcine u staračkim domovima

Za sada, nije preporučeno obavezno vakcinisanje zdravstvenih i drugih radnika u domovima za stare, kao i posetiocima domova. Prema rečima Majkla Kida, zamenika glavnog medicinskog službenika, stručnjaci i dalje utvrđuju da li vakcina sprečava prenos virusa, a činjenica je da imunizacija još nije startovala.

Stiže 1.500 sezonaca

Postignut je dogovor između vlada Viktorije i Tasmanije da 1.500 sezonskih radnika s Pacifičkih ostrva budu dve nedelje u karantinu u Tasmaniji, pre nego što počnu da rade na farmama u Viktoriji. U zamenu, Viktorija će preuzeti obavezu da smesti u hotele u Melburnu 330 ljudi, koji se vraćaju iz inostranstva.

Farmeri su već upozori da se suočavaju s deficitom od 26.000 sezonskih radnika zbog zatvaranja granica.

Otvaranje granica

Zapadna Australija je od danas ponovo otvorila granice prema NSW i Kvinslendu, s tim da će putnici i dalje biti u obavezi da se samoizoluju 14 dana i urade kovid-test. Viktorija je od Zapadne Australije već nedelju dana ranije dobila status “države s malim rizikom“.

Viktorija je Sidnej označila kao “narandžastu“ zonu sem Kjumberlenda. Putnicima treba i dalje da imaju propusnicu za ulazak u državu i da budu testirani u roku od 72 sata od dolaska u Viktoriju.

Građani Sidneja će ubuduće moći da putuju slobodno i u ACT.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here