EPA/Alex Plavevski
Rodžer Federer

Rodžer Federer se posle duže vremena pojavio u javnosti, bio je gost mastersa u Šangaju i podsetio je koliko je uspeha imao na ovom turniru.

– Nikad ovde nisam izgubio ni od Đokovića ni od Nadala. Uvek mi je Šangaj bio jedna od omiljenih stanica na Turu. Retko sam igrao pre njega, jedino sam išao u Peking kada sam želeo da se bolje pripremim. Uvek sam se ovde odlično osećao – rekao je Švajcarac, koji je Nadala u Šangaju savladao jednom, a Đokovića dva puta. Osvojio je dve titule, ali je Nole uspešniji od njega – sa četiri.

Prati sve što se dešava u svetskom tenisu.

– Alkaras igra genijalno. Još je mlad, ali postigao je fantastične uspehe, ne samo na šljaci, već i na brzim podlogama. Pobediti Novaka u finalu Vimbldona nije šala – istakao je Rodžer.

Uporedio je mladog Španca sa svojom generacijom.

– Naravno, posle Rafe, Novaka, Marija i mene, svi očekujemo da svaka generacija proizvede još bolji tenis, ali to nije jednostavno. Verujem da je Karlos do sada sve uradio fantastično. Gubiće povremeno, kao sada u Šangaju, ali zaista igra fenomenalno. Veoma je talentovan i čeka ga neverovatna budućnost – napomenuo je osvajač 20 grend slem titula.

“Nadal je bio kao tigar u kavezu”

Na pitanje da li vidi potencijal velike trojke u Alkarasu, Federer kaže:

– Vidim potencijal u forhendu, u Rafinom stilu. Možda ima neke elemente tehnike kao ja. Očigledno slajs, skraćene lopte. Može da igra sa osnovne linije kao Nadal. Ima odbrambene mogućnosti kao Novak, ali Novak to radi toliko godina i zato je bez premca, niko to ne može kao on. Baš kao Nadal na šljaci. Takva odbrana je neprevaziđena i ako Karlos nastavi da napreduje, možda ćemo u budućnosti pričati o njegovom potencijalu za defanzivu. Veoma je važno da se sačuva od povreda. Međutim, meni se ne sviđaju takva poređenja. Karlos je Karlos, Novak je Novak, Rafa je Rafa. Svako od njih je jedinstven.

Rivalstvo između Federera i Nadala obeležilo je tenis u drugoj polovini prve dekade ovog veka. Igrali su tri godine za redom finala Rolan Garosa i Vimbldona, od 2006. do 2008.

– Ne znam koliko smo bili različiti. Ja sam bio opušten i na terenu i van njega, dok je on bio kao tigar u kavezu. Imao je neverovatan intenzitet. Uvek se videlo da mu je samo meč na umu – rekao je Švajcarac.

Kaže da mu ne nedostaju mečevi protiv Nadala.

– Nisam ni razmišljao o tome. Sasvim sam srećan sadašnjim životom, ne razmišljam o svim onim komplikovanim duelima protiv najvećih rivala na centralnim terenima najvećih turnira. Imao sam dovoljno takvih trenutaka, tako da me čini srećnim što ih više nema.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here