Fejsbuk profil otkriva kriminalce

0

"Promatrajući profile kriminalaca i onih osoba za koje sumnjamo da to jesu možemo saznati mnogo, a metodama socijalnog inžinjeringa otkriti kakve su im navike i interesovanja, koja kola voze, gde su bili na moru, ko su im prijatelji, za koji klub navijaju", rekao je zamenik načelnika Odeljenja za visokotehnološki kriminal Dragan Jovanović.

 

U policijskom radu to, kako kaže, nema direktnu operativnu korist, ali ima posrednu. "Potrebno je poznavati kriminalca koga imate nameru da uhapsite, kako biste protiv njega prikupili kvalitetne dokaze”, precizirao je Jovanović.

Prema njegovim rečima, profile na socijalnim mrežama proveravaju i policije u drugim delovima sveta, a ne samo u Srbiji, jer se kriminalna komunikacija "preselila” na internet.

 

"Kriminalne grupe i njihove vođe korišćenjem Fejsbuka, drugih mreža za druženje i slobodnih sistema komunikacije mogu lako sakriti trag, ali se dešava i da budu neoprezni", kazao je Jovanović.

 

Na pitanje da li policija ozbiljno shvata pretnje upućene internetom, Jovanović kaže da se u kriminalističku obradu uzimaju one za koje se utvrdi da su ozbiljne, izvesne i da nije reč o šali.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here