FERIDž: Volim Evropu, ali mrzim EU

0

Lider Nezavisne partije Ujedinjenog Kraljevstva (UKIP) Najdžel Feridž izjavio je da ne mrzi Evropu, već EU, njenu zastavu i institucije.
Feridž, čija stranka UKIP, prema rezultatima anketa uoči evropskih izbora, ima najveći podršku, kaže da želi da izazove politički zemljotres na evropskoj političkoj sceni i u potpunosti preokrene Evropski parlament.
– Volim Evropu, to je predivno mesto. Oženjen sam Evropljankom, radio sam u evropskim zemljama i volim evropsku kulturu. Mrzim zastavu, himnu i institucije EU – naglasio je Feridž.
Po njegovom mišljenju, uniformisana politička unija nije u interesu nikoga u Evropi.
Feridž je izrazio želju da Evropa bude sastavljena od kooperativnih, suverenih, nezavisnih i demokratskih država. On je napomenuo da su pre ulaska njegove stranke u Evropski parlament britanski poslanici odlazili na sednice u Brisel, a da niko nije znao šta se tamo dešava jer je sve bilo “uvijeno u veo tajne”.
Ovaj poslanik Britanske nezavisne partije u Evropskom parlamentu dodaje da je njegova stranka (UKIP) promenila prirodu diskusije u svojoj zemlji, ukazujući na preskup birokratski i antidemokratski sistem EU.
– Sigurno je da će u narednom sazivu Evropskog parlamenta biti mnogo veći broj evroskeptika, predstavljenih na raznim nivoima političkih mišljenja. Biće krajnje desni lanac nacionalističkih evroskeptika, komunističkih evroskeptika i mnogo onih poput nas, koji smo u sredini – siguran je Feridž.
On smatra da će u novom sazivu Evropskog parlamenta sigurno biti “mnogo življe i interesantnije”.
– Stvaran efekat osetiće se posebno u različitim državama. U Britaniji će biti jasniji, potpuniji i pošteniji referendum o tome da li treba ostati član političke unije – kategoričan je Feridž.

Srbi ne radujte se, EU je bankrotirala
Feridž je u posebnoj poruci upućenoj još pre nepune tri godine građanima Srbije rekao da smatra da Srbija ne bi trebalo da se raduje dobijanju kandidature za članstvo u EU, za koju misli da je “bankrotirala”. On je tada optužio elitu Unije da “pokušava da zgrabi nove države i proguta ih, u nadi da će time sprečiti svoj pad”. Osim ukoliko se Unija prva ne raspadne, pridruživanje Srbije se približava, napisao je Feridž, koji smatra da bi Srbi trebalo da “drhte pred takvom perspektivom”.
– Najgore od svega jeste da će mogućnost da se nešto od ovoga promeni demokratskim putem biti trajno uklonjena. Političari koje Srbi budu izabrali neće moći da odlučuju drugačije ako se EU sa time ne slaže – vizionarski je najavio Feridž, uz napomenu da će se Srbijom vladati iz Brisela.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here