pixabay.com
Foto: Ilustracija

Internacionalni festival Nišville Jazz Theater otvoren je u Nišu u Amfiteatru uz reku Nišavu pod sloganom “Uprkos tuzi”, kao uvod u veliki džez festival Nišville.

Festival je sinoć otvorio nagrađivani srpski književnik Dragan Velikić, dvostruki dobitnik NIN-ove nagrade, a odmah nakon svečanog zvaničnog otvaranja, publika je imala prilike da gleda predstavu “Echos” (Odjek) u produkciji “Migro Teatra” iz Krakova (Poljska).

Velikić je napomenuo da je svaki festival praznik radosti i veselja, pa je to slučaj i sa Nišvilom.

– Kako to proslavljanja života povezati sa tugom. Paradoks postoji na prvi pogled ne samo zato što je i tuga sastavni deo svakog života već i zato što je svako živo pozorište večiti propitivač aspekata tog teškog, a toliko nam dragog života koji ne prestaje da nas mami ni u tragičnim okolnostima. Više od dve hiljade godina pozorište pokušava da uđe u tajnu ljudske tuge – kazao je Velikić.

Od 22 časa na istoj sceni odigrana je predstava “Pirandelov Cirkus” iz Strumice (Severna Makedonija), pozorišta “Anton Panov”, prema komadu italijanskog pisca Luidjija Pirandela.

Festivalska tema “Uprkos tuzi!” nastala je iz produkcije protekle pozorišne sezone 2022/2023 i stanja u savremenom društvu uopšte, kako su naveli iz direkcije i selekcije.

Umetnička direktorka i selektorka Internacionalnog Nišvil teatarskog festivala, glumica Maja Mitić odabrala je za glavnu selekciju od 4. do 7. avgusta osam predstava, a ukupno 14 računajući i prateći program.

– Kultura i umetnost predstavljaju pravo mesto da se i na edukativne načine utiče na društvo” – kazala je Mitić.

Sledi 5. avgusta komad “Pastet” nezavisnih umetnika iz Sofije, a onda i “Antigonine duše” trupe “Plavo pozorište” iz Beograda, čiji je projekat zasnovan na tekstovima starogrčkog autora Sofokla, naučnika Alberta Ajnštajna, ruskog klasika Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, britanske spisateljice Virdžinije Vulf i predsednika Sovjetskog saveza Vladimira Iljiča Lenjina.

Na repertoaru festivala je sutra dobro poznata nova verzija drame “Elektra” Danila Kiša, u režiji glumice Olivere Viktorović Đurašković, u produkciji Narodnog pozorišta Timočke Krajine “Zoran Radmilović” iz Zaječara.

U ovoj epskoj tragediji igraju – Ana Bretšnajder, Miloš Đuričić, Nataša Petrović, Miloš Tanasković, Predrag Grbić, Jelena Rajić, Fuad Tabučić, Sanja Nedeljković, Branislav Mijatović, Gabrijel Bećarević, Ivana Bartunjek, Aleksandra Manasijević i Marija Stanković.

Za kraj Glavnog programa, 8. avgusta će se igrati mađarski projekat “Don’t Fuss” plesačke kompanije “Gobi” iz Budimpešte.

Prateći program Nišville džez teatarskog festivala obuhvata 8. i 9. avgusta predstave “Šabloni slobode” beogradske “Cirskusfere” i “Kutije sreće” AO kompanije iz Beograda.

Program za decu i mlade nudi od 10. do 13. avgusta predstave “Slončić Ćira” Lutkarske scene Pepino iz Niša, “Zaljubljeni vitez” Pozorišta “Duka Jovanović” iz Aleksinca, kao i predstave drame u edukaciji “Mladi za mlade” osnovnih i srednjih škola iz Lazarevca – “Skoro moj ili zamalo” i “Poetsko muzički kabare Branko Miljković”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here