R. Rajić Ristić
Najveće kolo u Evropi: Zaigralo više hiljada ljudi

Godinama je Udruženje Srba “Vuk Karadžić” iz Trsta poznato po organizaciji Spasovdanskog turnira, koji je uvek okupljao hiljade zemljaka, zaljubljenika u fudbal i naše običaje. Ove godine su članovi ovog udruženja otišli i korak dalje pa je Spasovdanski kup koji je ranije bio internacionalni, postao interkontinentalni. U fudbalu su se nadmetale ekipe iz Slovenije, Srbije, Austrije, Republike Srpske, Italije i iz SAD. Ekipa sa 12 igrača tima Beli orlovi stigla je čak iz Nju Džersija.

Narodnim igrama brojnu publiku su zabavljali folkloraši SKUD Pontes-Mostovi iz Trsta i KUD “Vojvoda Milenko” iz Kličevca kod Požarevca. Gosti iz Srbije su bili prvi put u Trstu, a drugog dana turnira u Trstu je bilo najveće kolo u Evropi sa više hiljada onih koji su zaigrali.

Dejan Nika Nikodijević, predsednik udruženja “Vuk Karadžić”, ne krije zadovoljstvo posle dvodnevne manifestacije koja je održana na sportskom terenu Domio, u mestu San Dorligo dela Vale.

– Učesnici i više hiljada posetilaca, u jednom momentu bilo ih je čak 5.000, vratili su se kućama zadovoljni i to je ono čime se posebno ponosimo kada je reč o ovogodišnjem 13. po redu Spasovdanskom turniru. Sve naše aktivnosti su značajne i važne, ali ovaj događaj nas izdvaja i daje našem udruženju poseban pečat. Trudimo se da budemo dobri organizatori i domaćini, da svi koji su nam bili u gostima odu zadovoljni i sa željom da nam se naredne godine ponovo vrate na druženje, sportsko nadmetanje, veselje i “čašicu rodoljublja”.

Uprkos vrućini i visokoj temperaturi posećenost je bila velika i na otvaranju.

– Ovo je pravi festival sporta, ali i folklora, muzike, balkanskih jela. Pored sportskog takmičenja, ponudili smo posetiocima i odličnu hranu, ali i zabavu uz muziku uživo, modernim rečnikom – tri u jedan. Za svakoga je bilo ponešto, za mlade smo organizovali i disko veče – navodi Nikodijević.

Samo pohvale: Svi su čestitali organizatorima

Učestvovalo 56 timova

Kada je reč o fudbalu, Nikodijević navodi da je učestvovalo 56 timova u dve kategorije, seniori i veterani.

– Drago nam što su uz ekipe iz Slovenije, Srbije, Austrije, Švajcarske, Republike Srpske, Italije došli i naši ljudi iz Nju Džersija. Uz devet Srba bila si i tri Amerikanca, svi su oduševljeni i najavili su da iduće godine dolaze sa dve ekipe. Sve je bilo u fer-plej duhu, tu smo, na kraju krajeva, da se družimo i igramo, a ne da pobedimo. I svi su pošli od te ideje pa i pobednici – zaključuje Nikodijević, kome je plaketu pobratimskih udruženja uručio Aleksandar Stanković, predsednik KSD Bambi iz Beča.

Brojne zvanice na otvaranju

Otvaranju turnira su prisustvovali Nebojša Rodić, ambasador Srbije u Austriji, Ivana Stojiljković, generalni konzul Srbije u Trstu, Roberto di Pjaca, gradonačelnik Trsta, Sendi Klun, gradonačelnica San Dorliga, Đorđo Rosi, opštinski referent za kulturu i sport, Nikol Mateoni, opštinski referent za porodicu, školu i sport, regionalni odbornik Klaudio Đakomeli, senator Republike Franko Dal Mas, republički poslanik Sandra Savino. Od predstavnika srpske zajednice, pored oca Raška Radovića, bili su prisutni Zlatimir Selaković i Rade Milivojević, predsednik i potpredsednik Srpske pravoslavne verske zajednice Trst, Lidija Radovanović, referent za kulturu Saveza Srba u Italiji, i Dragana Antonijević, predsednica SKUD Pontes-Mostovi.

Lidija Radovanović, koja je i članica SKUD Pontes-Mostovi, čestita udruženju “Vuk Karadžić” i predsedniku Nikodijeviću na odličnoj organizaciji.

Pobratimi: Aleksandar Stanković i Dejan Nikodijević
Fer-plej na terenu: Detalj sa jedne od utakmica

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here