Tanjug/AP
Premijer Slovačke Robert Fico

Premijer Slovačke Robert Fico izjavio je danas da Slovačka ne vidi nijedan razlog da prizna samoproglašeno Kosovo, kao i da će i ubuduće biti u grupi nekolicine zemalja koje o ovom pitanju imaju isto mišljenje.

On je rekao da je Slovačka mala zemlja koja se drži principa da male zemlje koje nemaju naoružanje i ne rešavaju svoje probleme vojnim putem, mogu samo da se oslanjaju na međunarodno pravo.

– Ako imamo isto tako hrabrosti da kažemo da i u slučaju Ukrajine vidimo kršenje međunarodnog prava, onda i u slučaju Kosova imamo hrabrosti da kažemo isto to. Zato ako ostajemo na platformi poštovanja međunarodnog prava, standardima kako treba da nastane nezavisna država, u tom slučaju se možete uzdati u nas. Mi ne vidimo nijedan razlog da priznamo Kosovo – rekao je slovački premijer.

Na pitanje da li zbog tog stava Slovačka trpi pritisak, Fico kaže da je već navikao da, “ako nekada izgovorite hrabro mišljenje i kažete istinu, a ne kažete ono što od vas očekuju liberalni, progresivistički mediji”, postajete predmet kritike.

– Јa sam u politici od 1992. godine. Ovo mi je četvrti mandat. Ne ustajem ujutro drhteći od straha, hoću li i peti put biti premijer. Zahvaljujući tome mogu slobodno da govorim i imam slobodu svog mišljenja. Ako bi bio neki pritisak na nas, ja ne vidim razlog za promenu mišljenja, kada je reč o priznanju Kosova – rekao je Fico.

Fico je, govoreći o trenutnoj situaciji na Kosovu citirao slovačku izreku “Ko želi da se tuče, palicu će naći” i rekao da se puno priča o evropskoj integraciji, da su pregovori Srbije u toku, kao i da zna da je pitanje Kosova tema koja koči ceo proces.

Upitan da li postoji mogućnost da se Slovačka vrati u misiju Kfor koja je značajna za bezbednost Srba na KiM, Fico je rekao da je sa potpredsednikom vlade i ministrom obrane, Robertom Kalinjakom razgovarao o delovanju Slovačke u inostranstvu.

– Dotakli smo se i ove misije, a ministar odbrane mi je potvrdio da ukoliko bi Slovačka bila pozvana, mi smo apsolutno spremni da idemo u tu misiju i da u njoj aktivno učestvujemo. Zato mogu da kažem da ako možemo da ujedinimo snage u tom duhu, biće mi drago. Slovačka će se vrlo rado vratiti u ovu misiju – rekao je Fico.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here