Tanjug

Turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan izjavio je da bi mirovni samit o Ukrajini u Švajcarskoj, bio plodonosniji da na njemu učestvuju sve strane.

– Već više od dve godine usred Evrope se odvija razorni rat kao rezultat okupacije Ukrajine. Svakim danom ova tragedija bi mogla da bude i gora. Zato, vreme održavanja ove mirovne konferencije ne može da bude bolje – rekao je Fidan, prenela je Anadolija.

Upozorio je na eskalaciju “dva velika rizika” dok rat traje: moguće širenje rata izvan Ukrajine i inherentni rizik od uključivanja oružja za masovno uništenje.

– Pred nama je ukrajinski mirovni plan, a Rusija je nedavno podelila neke uslove. Bez obzira na sadržaj i postavljene uslove, ovo su važni koraci i, za početak, tračak nade. Moram napomenuti da je ovaj samit mogao biti više orijentisan na rezultate da je druga strana u sukobu, Rusija, bila prisutna u prostoriji – naveo je Fidan.

U Švajcarskoj je počeo Samit o miru za Ukrajinu, na kojem učestvuju predstavnici zemalja članica EU, G7, neke od zemalja članica G20 i BRIKS-a, kao i visoke zvanice tri međunarodne organizacije (UN, OSCE i Savet Evrope).

Cilj dvodnevnog samita, na kojem učestvuju predstavnici više od 100 država, je pronalazak platforme za budući dijalog na visokom nivou o načinima postizanja pravičnog i trajnog mira u Ukrajini, u skladu s međunarodnim zakonom i Poveljom Ujedinjenih nacija.

1 COMMENT

 1. NIŠTA RUSOFILI BLEBETANJEM NEĆETE PROMENITI!!!SRBIJA JE U EVROPI U EU MEĐU SVOJIMA!!!
  ŽIVELA AMERIKA, EVROPSKA UNIJA, SRBIJA I UKRAJINA U EU!
  ISTINA SE NE MOŽE MENJATI, ONA JE UVEK ISTA.
  MI SRBI SMO U EU! SVI SRBI ZNAJU, EVROPA JE NAŠA KUĆA, U TO NEMA SUMNJE A I MI SRBI SMO NJENI UKUĆANI.
  SRBIJA JE NA ZAPADU, U EVROPI, U EU, MEĐU SVOJIMA, SVOJOM BRAĆOM ! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ… EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE NAŠ ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI UNIŠTAVAJUĆI (CEPAJUĆI) NAŠE ZAPADNE EVRE I DOLARE A TRAŽITI PLATU U RUBLJAMA I JUANIMA, TRAŽITI POSAO NA ISTOKU U rUSIJI I kINI I NARAVNO sEVERNOJ kOREJI, GDE SE RADNIČKA PRAVA VEOMA POŠTUJU. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO,OD AUTOMOBILA,GARDEROBE, TEHNIKE,,,, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. PATRIOTE, POZOVITE ROĐAKE PATRIOTE DA SA NAŠEG ZAPADA IDU DA RADE NA ISTOK, DA SE KOD NAS NE MUČE RADEĆI ZA BEZVREDNE PRLJAVE EVRE I DOLARE I DA VIŠE DOPRINOSE VOLJENOM ISTOKU…ŽIVELA EVROPSKA NATO UKRAJINA!!! USKORO SAMO EVRO I U SRBIJI!!!

  NE MOŽEMO MI SRBI DA ODNESEMO SRBIJU SA ZAPADA IZ EVROPE I EU NA ISTOK ALI MOŽE DA SE ODSELI (ODNESE SEBE) ONAJ KOME SE TO NE SVIĐA!!! SRBIJA JE SRCE EVROPE! ŽIVELA EVROPSKA SRBIJA!!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here