EPA-EFE

Poseta Emanuela Makrona Srbiji predstavlja obnavljanje “distanciranih veza”, ocenio je danas list “Figaro” pitajući se da li će francuski predsednik obnoviti veze sa sada “drugačijom” Srbijom zbog protesta građana koji zahtevaju slobodu i osuđuju nepotizam.

U tekstu pod naslovom “Makron obnavlja kontakt sa Beogradom”, “Figaro” prenosi da će tokom njegovog boravka biti reči o ekonomskoj saradnji, zastoju u dijalogu izmedju Beograda i Prištine i evropskim integracijama, a list podseća i na francusko-srpsko prijateljstvo.

“Figaro” ocenjuje da će verovatno centralna tema razgovora biti pitanje normalizacije odnosa izmedju Srbije i Kosova. Pariski list je podsetio na carinske namete od 100 odsto koje je kosovski premijer Ramuš Haradinaj uveo pre sedam meseci na proizvode iz Srbije i BiH, kao i njegov zahtev za priznavanje Kosova.

“Dijalog izmedju Beograda i Prištine je u zastoju. Čini se da Makron i Vučić pristaju na rešenje zasnovano na razmeni teritorija”, naveo je list.

“Međutim, neophodno je ubediti javno mnjenje Kosova, kako Albance tako i Srbe, koji su protiv tog rešenja iz različitih razloga. Tome se protivi i Berlin jer se strahuje od ponovnog otvaranja Pandorine kutije nacionalizma. Ta razmena bi značila stvaranje jednoetničkih država”, ocenio je “Figaro”.

Francuski list podseća da Jelisejska palata insistira na reformama unutar EU pre prijema novih zemalja.

– Pre svega je za nas podrška Francuske potrebna kako bi nam pomogla da vratimo neophodnu slobodu i demokratiju, a bez kojih je stabilnost zemlje iluzorna, kao i mir sa Kosovom koji ne bi bio održiv – izjavio je za “Figaro” Dragan Đilas, jedan od glavnih protivnika autokratskog režima u Srbiji.

Da li će Makron obnoviti veze sa “takvom drugačijom Srbijom” u kojoj se od decembra održavaju protesti u nekoliko destina gradova na kojima građani zahtevaju slobodu i osuđuju neopotizam? “Od uravnoteženog odgovora na to pitanje će zavisiti istinski povratak uloge Francuske na Balkanu i potvrda njenih evropskih vrednosti koje ona utelovljuje”, ocenio je francuski list “Figaro”.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here