Tanjug
Toma Fila

Advokat Toma Fila je, komentarišući suđenje Hašimu Tačiju i ostalim čelnicima OVK, izrazio bojazan da se nikada neće saznati prava istina šta se desilo sa nestalim licima tokom rata na Kosovu.

U dopunjenoj optužnici Haškog tribunala protiv Hašima Tačija nalaze se imena 102 žrtve Oslobodilačke vojske Kosova. Oznaka tajnosti je sa ovog dokumenta skinuta 27. februara, a suđenje Tačiju i ostalima počinje 3. aprila.

Fila kaže da su za suđenje zločincima potrebni posebni uslovi.

– Karla del Ponte kada je bila tužilac, stalno je govorila da mi nismo izneli dokaze protiv UČK, da nismo dali postavku komandanata u to vreme. Tek nalazom Dika Martija odjednom se okreće ta priča. Ono što je kod nas najvažnije mi nemamo optužnicu za žutu kuću. Nemamo optužnicu protiv Albanije koja je pucala na naše ljude. Mi nemamo preživelih! Imamo svedoke da je neko otet i odveden i više ga nema! Imamo svedoke da je neko odveden na silu i njih više nema, kao ni njihovih leševa – rekao je Fila.

Fila nije optimističan po pitanju dokaza, jedino što kaže je da postoje spiskovi nestalih lica na prostoru Kosova.

– Oni su toliko monstruozno radili i ubijali, da niko živ ne izađe. To su sve ratni zločini. Ne može niko da tvrdi da mi nismo ništa uradili, ali pre Rambujea kada je UČK od Amerike označena kao teroristička organizacija odjednom su sve promenili i postali su oslobodilačka organizacija. Onaj koji se brani ne može da vrši zločine. To je pomenuto u Hrvatskoj. Oni smatraju da, šta god da su radili, oni su se branili! Od čega ste se branili? Od žena i dece, od crkava koje ste spaljivali – ocenio je Fila.

Fila smatra da je teško da Srbija dokaže sve zločine, ali da se on oslanja na svest albanskih zločinaca, koji moraju priznati, makar deo zločina, pred smrt.

– Albanija je izvršila zločin protiv mira. Košare su napadali iz Albanije, nisu bili na Kosovu. Nadam se da ćemo saznati delić istine. Srpski svedoci će govoriti da su ljudi nestali, ali je ključno pitanje gde su likvidirani i drugo je žuta kuća. Žuta kuća je ključna, a to je na teritoriji Albanije! – ističe on.

Fila je pretpostavio taktiku pravnog tima Hašima Tačija.

– Oni će mu suditi prema zakonima Kosova. Bojim se da od te kazne nema ništa – ocenjuje on.

2 COMMENTS

  1. BRAVO za nase pravosudje tako nas i uefa vuce preko stola, glyp! smo da nema mere visi a nas najpametniji i na to bi cutao samo da mu obecaju neku fabrikicu.

  2. Neznam kako je Tito postavio ovog za advokata,Istina koja se zna od pocetka sad se nece saznati.Ako tribunal nece da prizna istinu i uvek sudui protiv Srba onda je tu prica zavrsena.Mislim da bih on bio dobar advokat u Makedoniji gde je rodjen i ima dosta Siptara.Posto ima tamnosnji govor bolje cega razumeti

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here