EPA/Christian Bruna
Hajnc-Kristijan Štrahe sa suprugom Filipom

 

Supruga bivšeg lidera Slobodarske partije Austrije (FPO) Hajnc Kristijana Štrahea, koji je krajem maja bio prinuđen da podnese ostavku na sve političke funkcije zbog korupcionaške afere „Ibica”, Filipa odlučila je da prihvati poslanički mandat.

Filipa Štrahe dugo je ostavila otvoreno pitanje da li će ući u skupštinske klupe, nakon što je FPO pokušala da je u tome spreči, ali Ministarstvo unutrašnjih poslova protumačilo je zakonsku regulativu da je ona osvojila mandat i da ne može biti prenet na drugog.

Preko saopštenja ona se obratila javnosti i kazala da je odlučila da prihvati mandat koji je dobila od građana.

– Preuzimam mandat koji sam dobila od građana i sa najvećim angažovanjem ću raditi za njih – poručila je Filipa Štrahe.

Ukazala je da su je veoma povredile klevete i diskusije o njenoj ličnosti  „bivših partijskih kolega”.

Inače FPO je saopštila da Filipa Štrahe, ako prihvati poslanički mandat, svakako neće biti član njihovog poslaničkog kluba.

Lider FPO Norbert Hofer i šef poslaničkog kluba Herbert Kikl sada moraju još više nego ranije da strahuju od podela u stranci, kao i opasnosti da bivši šef partije odluči da formira sopstvenu listu.

FPO ističe da je primila k znanju odluku Filipe Štrahe.

Neizvesno je kako će stranka dalje postupati prema njoj, a moguće je, prema pisanju medija, da bude, suspedovana iz članstva, kao što je učinjeno sa njenim suprugom, ili čak i isključena iz partije.

Novi saziv austrijskog parlamenta održaće sutra konstitutivnu sednicu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here