pixabay

Leptirica je jugoslovenski horor film iz 1973. koji je režirao i napisao Đođre Kadijević prema pripovetci Milovana Glišića.

Da li ste znali da je vampir jedina srpska reč koja se koristi u celom svetu? Reč je usvojena prvo u nemačkom, a zatim i u francuskom i engleskom jeziku. Iako susedna Rumunija uživa svetsku slavu i priznanje prestonice vampira, najraniji slučajevi vampirizma zabeleženi su u Srbiji.

Prošla su tri veka od kada su austrijske vlasti slale komisije da otvaraju grobove po Srbiji i vode istragu o povampirenim meštanima naših sela, Arnautu Pavlu i Petru Blagojeviću i prvoj “vampirici” Ruži Vlajni, te otkako je “rođena” sama reč, čuvena kao jedini srpski internacionalizam.

Ipak, od troje “zvaničnih” vampira, najveću slavu stekao je Sava Savanović, koji je, prema predanjima, terorisao namernike oko one čuvene vodenice sve do 1880. godine, kada je njegov grob pronađen, otkopan i proboden glogovim kocem.

Lik vampira Save Savanovića opisao je srpski pisac Milovan Glišić u pripovetci “Posle devedeset godina” (1880.), iskoristivši legendu prema kojoj su iz Savinog kovčega izletele dve noćne leptirice koje su davile novorođenčad po zapadnoj Srbiji još celih 30 godina, koja se prenosila sa kolena na koleno u selu Zarožje. 

Ova pripovetka navela je Đorđa Kadijevića da je 1973. pretoči u film “Leptirica”.

Glavne uloge tumače Petar Božović, Mirjana Nikolić, Slobodan Perović, Vasja Stanković i Tanasije Uzunović. Film je sniman u selu Zelinje kod Zvornika, u kojem se i dalje nalazi čuvena vodenica.

Radnja se odvija u selu u kojem se mladić Strahinja silom prilika oženi za djevojku Radojku, koja se ispostavi kao vampir. Lepitirica je stekla kultni status i zanimanje jer je bila prvi srpski horor film, odnosno jedan od retkih primera filmova fantastike na području jugoslovenske kinematografije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here