RTS
Drugarica Jovanka

Iako je od Titove smrti prošlo 44 godine, poklonici i protivnici njegovog lika i dela i dalje nisu ravnodušni.

U bivšoj Jugoslaviji, svakog 25. maja obeležavao se Dan mladosti, kao zvaničan Titov rođendan.

Najuspešniji omladinci nosili su štafetu kroz sve, tada, socijalističke republike bivše države da bi se na sam njegov rođendan štafeta uručila “Najvećem sinu naših naroda i narodnosti”, kako su Josipa Broza Tita nazivali njegovi poštovaoci. Centralna svečanost bila je na Stadionu JNA u Beogradu uz prigodan slet. I posle Titove smrti 1980. godine, štafeta se nosila sve do 1987. godine.

Simbolično, na nekadašnji Dan mladosti, 25. maja u 23.10 časova na kanalu RTS3 biće prikazan film “Drugarica Jovanka”.

Ovo je prvi dokumentarni film o Jovanki Broz, prvoj dami Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Ona je 35 godina bila uz Tita, kao njegova supruga, prvi svedok istorijskih događaja i poslednja linija njegove odbrane. Priča o njoj potkrepljena je izjavama savremenika i učesnika događaja, citatima tada bitnih političara, a sadrži i dokumente iz beogradskog i ljubljanskog arhiva koji su premijerno prikazani javnosti u ovom filmu.

Autorka filma je Slađana Zarić, a reditelj filma je Filip Čolović.

Film je sniman u Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji i daje odgovore na brojna pitanja i dileme koje i dan-danas dele javnost o ulozi Jovanke Broz u svim dešavanjima.

Da li je ona žrtva ili krivac?

Da li je bila samo Titova supruga ili je bitno uticala na njegove političke odluke?

Da li je znala više nego što se do sada mislilo?

Koristeći brojne dokumente, ispovesti i odlomke iz mnogobrojnih knjiga, film daje prikaz naše države iz prošlog vremena i rasvetljava odnose u vrhu tadašnjeg sistema.

Dodatna zanimljivost je da je film sniman na autentičnim lokacijama, u Belom dvoru, Karađorđevu i na ostrvu Vanga na Brionima koje je bilo omiljeno Titovo mesto, a do dan-danas je zatvoreno za posetioce.

Subota, 25. maj u 23.10 na kanalu RTS3.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here