ATA Image

Zorana Arunović je prva srpska sportistkinja koja je obezbedila vizu za Pariz, a to joj je pošlo za rukom još 15. oktobra 2022. kada je na Svetskom prvenstvu u Egiptu osvojila bronzanu medalju u disciplini vazdušni pištolj na deset metara.

Od tada srpska strelkinja nastavlja da niže uspehe. Poslednji je zabeležila u Minhenu, na H end N kupu. Zorana se u Nemačkoj tri puta radovala odličjima.

Prvo je Arunovićeva došla do bronze vazdušnim pištoljem, zatim do zlata istim oružjem i, kao šlag na tortu, stigla je najsjajnija medalja u miksu sa Damirom Mikecom. Upravo su njih dvoje poneli laskavo priznanje Najbolji strelci Srbije u 2023, treću godinu zaredom. Zasluženo.

Prošla godina bila je po mnogo čemu specifična za našu sportistkinju koja niže medalje. Tu 2023. je prvo obeležilo ozbiljno trovanje hranom u Limi u Peruu, gde se održavao Svetski kup. Zorana je sa sestrom Jelenom, inače njenim trenerom i braćom Mikec stigla na odredište posle 12 sati leta. Otišli su na večeru u restoran, ne slutivši da će se otrovati ribom, što je čest slučaj u ovom delu sveta. Problemi su krenuli već sutradan i Zorana je morala da propusti takmičenje u pojedinačnoj konkrenciji, da bi samo dva dana kasnije, u miksu sa Mikecom, uspela da “upuca” zlato. Zbog trovanja je najbolja srpska strelkinja, čak gubila svest, završila u bolnici, ali je smogla snage da zajedno sa Damirom, svetu još jednom pokažu da im nema ravnih.

Arunovićeva je na Svetskom kupu u Kairu stigla do srebra. U finalu Svetskog kupa u Dohi je bila na korak do odličja, zauzevši četvrto mesto. U miksu sa Damirom bila je zlatna na Svetskim kupovima u Rio de Žaneiru i Limi i na EP u Talinu, a srebrna na Svetskim kupovima u Bakuu i Kairu.

Iako je primarni zadatak bio priprema za Pariz, usput, su stizale i medalje, kao i priznanja. Zorana je u novemrbu izabrana za člana Sportske komisije EOK-a. Godinu pre toga, u septembru 2022, kako je rekla “konačno diplomirala” na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Zorana je nekoliko puta pokorila svet, Evropu, ali u njenoj bogatoj riznici nedostaje odličje sa Olimpijskih igara, iako je tri puta bila učesnik – u Londonu 2012, Riju 2016. i Tokiju 2021.

– Ta medalja koja mi nedostaje, to je nešto što me pokreće, da i onih dana kad mi se ne trenira, opet ustanem i provedem četiri sata u streljani. Mnogo priprema i treninga, biće i takmičenja, sve što je pred nama, biće posvećeno tome da se što bolje spremimo za Pariz – naglasila je Zorana Arunović.