EPA-EFE/ERIK ANDERSON
Država nije zaboravila ni ugostitelje

Ministar za zapošljavanje, inovacije, tgovinu i turizam u Viktoriji, Martin Pakula, najavio je nov vladin paket pomoći od 143 miliona dolara za biznise, koji su najviše pogođeni poslednjom hitnom izolacijom države zbog korone.

Da podsetimo, vlada Viktorije je 12. februara nametnula hitno petodnevno zatvaranje države kao odgovor na pojavu lokalne transmisije virusa, koja je započela s jednim obolelim u hotelu “Holidej In” u Melburnu.
Upravo taj vikend su vlasnici mnogih biznisa, naročito u ugostiteljstvu i maloprodaji, očekivali dugo.

– Mislim da godinama unazad nismo bili u prilici da imamo bolji vikend. Dan zaljubljenih je padao u nedelju, imali smo najavljen veliki broj posetilaca na konjskim trkama u Victorian Racing Club u Flemingtonu, zatim Australijen Open se prvi put održava u februaru, a naravno i Lunarna nova godina je tu – rekao je izvršni direktor Viktorijanske privredne i industrijske komore Pol Gera.

Novim paketom pomoći predviđeno je da barovi i pabovi dobiju po 3.000 dolara, a građanima Viktorije će ponovo biti ponuđeni putnički vaučeri.
Ministar Pakula je rekao da će pomoć dobiti i organizatori različitih događaja, zatim sektor umetnosti, turizam i ugostiteljstvo, kao i određeni trgovci. Ukupno 50.000 firmi, uključujući i samostalne trgovce, dobiće neki vid pomoći.
Prema njegovim rečima, za regionalne destinacije biće ponuđeno 10.000 vaučera, dok će po istoj šemi 40.000 vaučera u vrednosti od po 200 dolara biti dostupno za putovanja unutar Melburna.

Sa ranije izdatim vaučerima, to bi bilo ukupno 200.000 koji su izdati za pomoć turizmu u regionalnoj Viktoriji i Melburnu.
Izvršni direktor Privredne i industrijske komore Pol Gera je pozdravio ovu pomoć, ali je od vlade ubuduće zatražio reakcije koje će vlasnicima biznisa dati veću sigurnost u poslovanju.
Licencna ugostiteljska mesta automatski će dobiti uplatu od 3.000 dolara narednih dana, dok će preduzeća koja ispunjavaju uslove u ugostiteljstvu, veletrgovini hranom, turizmu, organizaciji događaja i odabranim maloprodajnim industrijama morati da podnesu zahtev za grant od 2.000 dolara putem Programa pomoći za poslovne troškove (Business Costs Assistance Program).

Vlasnici smeštaja koji su imali manje od 10 otkazanihsoba i apartmana pozvani su da se prijave za grant od 2.250 dolara, dok oni koji imaju više od 10 otkaza smeštaja imaju pravo na uplatu od 4.500 dolara.
Za donošenje ove odluke o finansijskoj pomoći, ministar Pakula je rekao da je vlada blisko sarađivala sa poslovnim grupama, kako bi donela pravu odluku. Ujedno je napomenuo, da ukoliko bude potrebe u budućnosti, a iskreno se nada da neće biti, da će se odluke o finansijskoj pomoći takođe, donositi na osnovu potreba ugroženih firmi.

Gubitak milijardu dolara

Pre nedelju dana je izvršni direktor Viktorijanske komore Pol Gera procenio da će finansijski uticaj petodnevnog zaključavanja Viktorije biti preko 500 miliona dolara, a najverovatnije i na nivou od milijardu dolara. Portparol biznisa Kineske četvrti Kristofer Nga rekao je da je Lunarna nova godina najprometnije doba godine. Iznenadno zatvaranje Viktorije je, prema njegovim rečima, dovelo do trajnog zatvaranja pojedinih kineskih restorana.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here