EPA/Olivier Hoslet

Evropska komisija mogla bi da ostane bez novca za Ukrajinu ranije nego što se očekivalo, upozorava “Politiko”.

Portal podseća da je Evropska unija u februaru, nakon nedelja mukotrpnih pregovora, donela odluku o slanju novog paketa pomoći Kijevu od 50 milijardi evra, kako bi podržali ekonomiju zemlje do 2027. godine.

Brisel je na pola puta sa isplatom polovine novca koje su članice opredelile do kraja ove godine Ukrajini, ali dok planirano izdvajanje izgleda dovoljno za 2024. godinu, EU bi mogla da se suoči sa teškoćama u daljoj podršci ukrajinskoj ekonomiji u godinama koje slede.

Ovo se pogotovo odnosi na potencijalni izbor Donalda Trampa za predsednika SAD u novembru, koji bi prema “Politiku” pretio da pogorša stvari.

Nedostatak inostrane pomoći Kijevu mogao bi da izazove finansijski haos kada je u pitanju sukobom razorena ekonomija.

– To će značiti pogoršanje makroekonomske stabilnosti. Gubitak vrednosti valute će dovesti do inflacije. A onda ulazimo u prilično opasnu situaciju – rekao je Dmitar Bogov iz Evropske banke za obnovu i razvoj.

Zato se Brisel sada okreće alternativnim pravcima za prikupljanje sredstava za Ukrajinu bez korišćenja njenog sedmogodišnjeg budžeta, a to zahteva jednoglasnost između 27 zemalja EU.

Najočekivanija opcija, koju podržavaju SAD, jeste da se godišnji profit od ruske imovine koja je zamrznuta na Zapadu iskoristi kao garancija za kredit od 50 milijardi evra za Ukrajinu.

Pristalice tvrde da bi ovaj put ponudio dugoročne garancije bez korišćenja novca poreskih obveznika u vreme napregnutih nacionalnih budžeta i rastućih dugova u Evropi.

6 COMMENTS

  1. Ma sta nas briga za Evropu. Bitno je da se Srbija kupa u zlatu. Puni smo love i blagostanja.

  2. Pa naštampajte nove NOVČANICE 😁 NI ZA OVE ŠTO IMATE?? NEMATE POKRIĆE 😁😁😁 A TA KULA OD KARATA VAM SE RUŠI 😂 KOPAJTE VLASTITA RUDNA BOGATSTVA😁😁

  3. Ukrajina se neminovno kreće ka porazu i to mnogo brže nego što Wašington i Brisel mogu da predvide. Ruski novac koji su zamrzli će im se višestruko naplatiti. Zver se još koprca ali pravedni deo sveta je ustao i ujedinjuje se protiv zlotvora i parazita.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here